вівторок, 10 січня 2017 р.

"Щедрик 100 challenge" у Хмельницькому

       Відома українська пісня "Щедрик" стала частиною світової культури. З нагоди ювілейної річниці виконання різдвяної пісні, стартував флешмоб "Щедрик 100 challenge". До нього можуть долучатись як українці, так і іноземці, створюючи в Інтернеті галерею виконання "Щедрика", яку вони розмістять із хештегом #Щедрик100challenge у соціальних мережах, кинувши виклик мінімум трьом друзям.
      В ТРЦ “Оазис” пролунала українська щедрівка, відома на весь світ. Співочий флешмоб був організований товариством "Збереження історії України (Січ)" за сприяння Хмельницького муніципального камерного хору. Активісти нашого міста також вирішили долучитись до різдвяної акції.

              

   Український композитор Микола Леонтович, знайшовши текст народної щедрівки, яка була створена ще в період язичництва, написав музику до фольклорного доробку. Вперше щедрівку виконав хор Київського університету в 1916 році. Напевно, мало хто в світі знає, що ця пісня є щедрівкою, а не колядкою. І її виконували саме тоді, коли ластівки та щедрики прилітали з вирію – на весні, тобто на язичницький Новий рік (весняне рівнодення). Взагалі такий різновид народної творчості, як щедрівка, притаманний тільки українській культурі. Сьогодні «Щедрик» входить в ряд найпопулярніших різдвяних пісень у світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар