понеділок, 12 жовтня 2020 р.

Година музики "Лучано Паваротті - "золотий голос" Італії"


     "Як можна стояти перед повною залою і говорити щось, у що сам не віриш? У цій професії не можна блефувати, це не гра в покер. Це радше гра в шахи. Якщо ти програєш, виправдань не буде".
                                                   Лучано Паваротті

85 років від дня народження Лучано Паваротті (1935-2007), італійського оперного співака (ліричний тенор), одного з найвидатніших оперних тенорів другої половини ХХ ст. Його називали “Королем верхнього до” за те, що став першим тенором, котрий заспівав усі дев’ять до другої октави в арії “Quel destin” із “Доньки полку” Гаетано Доніцетті, а ще – “найринковішим голосом у світі” – такий титул присвоїв йому “Форбс”. 

На великій сцені, а це були провідні оперні театри світу, такі як Ковент-Гарден, Ла Скала, Метрополітен-опера, Штатсопер, Паваротті співав 40 років. Його обожнювала публіка, але його так само визнавали й музичні критики. Останні, за дивовижний (“сонячний”) тембр співака, вибачали йому навіть відкриті “реверанси” у бік популярної музики й мас-мистецтва – такі, як спів трьох тенорів (Паваротті, Домінго, Карерас) на стадіоні чи дуети з поп-зірками. Він поєднував у собі дивовижні вокальні дані з щирістю і відкритістю. На сольні концерти Паваротті приходили сотні тисяч слухачів. На одному з таких виступів у нью-йоркському “Метрополітен-опера” глядачі були настільки у захваті від його голосу, що завісу довелося підіймати 165 разів. Цей унікальний випадок був занесений до Книги рекордів Гіннеса. 500 тисяч глядачів слухали його концерт у Центральному парку Нью-Йорка (і ще понад мільйон дивилися виступ по телевізору) – таку аудиторію не збирав жоден із популярних виконавців.

З 1992 року Паваротті брав участь у благочинних концертах “Паваротті та друзі”. Проект миттєво зажив колосальної слави завдяки участі рок-музикантів Браяна Мея і Роджера Тейлора (Queen), Стінга, Елтона Джона, Боно і Еджа (U2), Еріка Клептона, Джона Бон Джові, Браяна Адамса, Бі Бі Кінга, Селін Діон, гурту Cranberries, відомих італійських виконавців, котрі разом із Паваротті й оркестром співали свої кращі пісні. Альбоми, записані проектом “Паваротті та друзі”, стали сенсацією на ринку популярної музики. Дискографія Паваротті складається з понад ста дисків. Серед записів – партії в десяти операх Верді, п’яти операх Пуччіні; партії Каніо в “Паяцах” (диригент Ріккардо Муті), Енцо в одному з записів “Джоконди” Понк’єллі (диригент Бруно Бартолетті) та інші.

Посилання на трейлер фільму та музичні твори у виконанні  Лучано Паваротті :

 https://www.youtube.com/watch?v=qlF1uuylHjk Паваротті - офіційний трейлер (український)

https://www.youtube.com/watch?v=cWc7vYjgnTs Luciano Pavarotti sings "Nessun dorma" from Turandot (The Three Tenors in Concert 1994)

https://www.youtube.com/watch?v=GaB9F3R9cIY

Dalla: Caruso

https://www.youtube.com/watch?v=B2Iu3Up8TLQ Luciano Pavarotti, Andrea Bocelli - Notte 'e piscatore (Live)

 

 

 


 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар