пʼятниця, 13 вересня 2024 р.

День українського кіно. Відеомандрівка "Сторінками українського кіно"



 Історія українського кіно бере свій початок у 1893 році, коли механік Одеського університету Йосип Тимченко створив перший у світі апарат для зйомки та відтворення кіно. Цей винахід випередив на два роки відомий пристрій братів Люм'єр. Тоді кіно називали "рухомою фотографією". Перший показ кіно в Україні відбувся 2 грудня 1896 року в Харківському оперному театрі (сьогодні – обласна філармонія), де демонстрували кілька короткометражних фільмів, знятих фотографом та піонером документального кіно Альфредом Федецьким. Згодом у таких містах, як Дніпро (раніше Катеринослав), Київ та Одеса, почали з'являтися перші кіностудії, що знімали водевілі, комедії та драми.

Справжній прорив у кінематографі відбувся на початку XX століття з виходом таких фільмів Олександра Довженка, як «Звенигора», «Арсенал» і «Земля» (1928-1930). У 1930-х роках у стрічках Івана Кавалерідзе, таких як «Коліївщина», «Прометей» і «Наталка Полтавка» (1933-1936), вперше з’явився звук. Після Другої світової війни з’явилися визначні кінотвори таких режисерів, як Сергій Параджанов, Кіра Муратова та Леонід Осика. У їхніх фільмах розкрилися таланти Івана Миколайчука, Леоніда Бикова, Ади Роговцевої та Богдана Ступки.

 НОВІ УКРАЇНСЬКІ ФІЛЬМИ 2024 РОКУ

«20 днів у Маріуполі»: фільм, який необхідно подивитись кожному


https://suspilne.media/culture/12219-12-sedevriv-ukrainskogo-kino-aki-mae-podivitis-kozen/

 

«20 днів у Маріуполі»: перший український Оскар, якого краще б не було. 






 https://osvitoria.media/experience/dyvys-na-vijnu-vprytul-5-vazhlyvyh-rechej-pro-film-20-dniv-u-mariupoli/



Джрела:
https://daytoday.ua/podiya/den-ukrainskoho-kino/


вівторок, 3 вересня 2024 р.

Кіану Рівз (60 років від дня народження).

 

 





Кіану Рівз народився 2 вересня 1964 року в Бейруті, Ліван. Його батько, Семюель Рівз, був наполовину гавайцем, наполовину китайцем, і працював геологом. Його мати, Патріція, танцювала в нічному клубі, де вони познайомилися. Після розлучення Патріція з дітьми переїхала до Нью-Йорка, де вийшла заміж за режисера Пола Аарона, і родина переселилася до Торонто, Канада.

Кіану не відзначався успіхами в навчанні, натомість захоплювався драматичним мистецтвом і хокеєм. У 14 років почав зніматися в канадських серіалах і рекламі, а у 17 років покинув навчання заради акторської кар'єри. 

На початку своєї кар'єри Кіану Рівзу допомагав Пол Аарон, підшукуючи агента та підтримуючи його на новому місці. Перший успіх прийшов після ролі у драмі «Біля річки», що привернула до нього увагу. Вибираючи ролі, Кіану завжди ретельно обирав найцікавіші проекти. Однією з таких став фільм «Небезпечні зв'язки», де він працював разом з Мішель Пфайффер і Джоном Малковичем.

Справжня популярність прийшла після комедії «Неймовірні пригоди Білла і Теда», за якою слідували «На гребені хвилі», «Багато шуму з нічого» та інші фільми. Ролі у фільмах Гаса Ван Сента («Мій особистий штат Айдахо»), Френсіса Форда Копполи («Дракула Брема Стокера») і Бернардо Бертолуччі («Маленький Будда») затвердили його як актора високого рівня.

Світову славу Кіану здобув у 1994 році завдяки фільму «Швидкість», де його дует з Сандрою Баллок став комерційним успіхом. Незважаючи на пропозицію у 12 мільйонів доларів за роль у продовженні, Кіану віддав перевагу зйомкам з Аль Пачіно у фільмі «Адвокат диявола», що також був успішним.

Проте всі попередні досягнення були затьмарені тріумфом «Матриці», яка зробила Кіану суперзіркою і принесла величезні касові збори. Дві наступні частини трилогії також стали популярними.

Критики були менш прихильні до фільмів між частинами «Матриці», таких як «Спостерігач» і «Солодкий листопад», але шанувальники пробачили акторові ці недоліки за його блискучу гру у «Матриці» та «Костянтині: Володарі темряви».



Незважаючи на успіх у бойовиках, Кіану продовжує зніматися в менш масштабних фільмах, таких як «Любов за правилами і без» і «Будинок біля озера». Серед його останніх робіт варто відзначити «Королі вулиць» і «День, коли Земля зупинилася».

Особисте життя Кіану залишається закритим від сторонніх, але відомо, що його роман з Дженніфер Сайм закінчився трагедією — їхня дитина народилася мертвою, а незабаром сама Дженніфер загинула в автокатастрофі. На сьогодні Кіану все ще неодружений. Але останні кілька років Кіану Рівз перебуває у стосунках зі своєю давньою подругою, художницею Александрою Грант. Шанувальники актора із задоволенням спостерігають за появою пари на червоних хідниках та ніжністю, з якою закохані ставляться одне до одного. Схоже, Кіану нарешті щасливий.


5 найкращих фільмів з Кіану Рівзом

1."Неймовірні пригоди Білла і Теда", 1989
https://uakino.me/filmy/genre_comedy/1874-neymovrn-prigodi-blla-teda.html

2."На березі річки", 1986
https://uakino.me/filmy/genre_drama/16670-na-berez-rchki.html

3."Мій власний штат Айдахо", 1991
https://uakino.me/filmy/genre_adventure/4374-my-osobistiy-shtat-aydaho-my-vlasniy-shtat-aydaho.html

4."Адвокат диявола", 1997
https://uakino.me/filmy/genre_detective/423-advokat-diyavola.html

5."Костянтин: Володар темряви", 2005
https://uakino.me/filmy/genre_drama/512-kostyantin-volodar-temryavi.html

Джрела:
http://moviestape.lat/persons/792-kianu-rivz.html

https://ukr-day.com/keanu-reeves-life-path-career/