четвер, 15 липня 2021 р.

"Офорти долі великого Рембрандта"

 

15 липня виповнюється 415 років від дня народження голландського художника і гравера епохи бароко, одного з найбільших майстрів в історії мистецтва, що володів винятковою здатністю представляти людей у їх різних настроях.

Художня спадщина Рембрандта відрізняється виключним жанровим різноманіттям. Рембрандт був неперевершеним майстром малюнку та офорту.

Картини Рембрандта відрізняються особливою майстерністю композиції, світловим рельєфом та своєрідністю змісту.

Цікаві факти.

Спадок художника нараховує близько 600 картин, 300 офортів, 2000 малюнків.

Протягом усього творчого життя майстер написав близько 60 автопортретів.

Останні наукові дослідження встановили, що з 750 полотен, що виставлені під ім'ям Рембрандта в музеях, 376 — підробки.

Одна з найвідоміших картин Рембрандта "Нічна варта" зовсім не передбачалася художником як "нічна варта". Первинна назва картини менш лаконічна: "Виступ стрілецької роти капітана Франса Баннінга Коки і лейтенанта Віллема ван Рейтенбюрга". Полотно, яке було  виявлене в XIX столітті,  настільки потемніло від кіптяви і товстого шару лаку, що ніяких сумнівів в тому, що дія картини розгортається вночі, у дослідників просто не було. Так вона і дістала свою назву. І тільки при реставрації в 1947 році з'ясувалася правда.

Одна з найзагадковіших картин Рембрандта - "Даная". Завдяки сучасній рентгенограмі стало відомо, що ця картина писалася двічі, з розривом в десять років. Для Данаї позували дві різні жінки - дружина художника Саскія ван Эйленбюрх і годувальниця сина Гертье Діркс.

Частина картин художника, у тому числі відомі "Даная", "Жертвопринесення Аврама", "Немилість Амана" та "Повернення блудного сина", зберігаються в Ермітажі (Санкт-Петербург). У 1985 році психічно хворий чоловік облив "Данаю" сірчаною кислотою. Реставрація йшла довгих 20 років. Тепер "Данаю" можна побачити лише за товстим шаром захисного скла.

Рембрандт виступив новатором у багатьох жанрах. Він писав портрети, натюрморти, пейзажі, жанрові сцени, картина на історичні, біблійні, міфологічні теми.

Як портретист, він став творцем своєрідного жанру портрету-біографії, де життя людини і його внутрішній світ розкривалися у всій своїй складності і суперечливості. Як історичний живописець, він перетворив далекі античні і біблійні сюжети в зігріту високим гуманізмом розповідь про реальні земні людські почуття і відносини.

Для багатьох цей факт здасться дивним, однак саме гравюри та офорти Рембрандта, а не його картини, принесли йому популярність за життя. Для європейців тієї епохи друк, офорт або гравюра на дереві були схожі на сучасних фотографіях. Крім самого друкованого слова, вони були основним засобом масової комунікації XVII століття. Друкарі і самі художники могли випускати велику кількість відбитків. Виконані Рембрандтом у техніці офорту, роботи прийняли форму простих листівок, інші стали ілюстраціями в книгах. Деякі відтворювали картини з приватних колекцій, недоступних для загального огляду.

Таким чином, офорт Рембрандт перетворив в дивно гнучкий інструмент свого мистецтва. Тематика його робіт була різноманітною: біблійні сюжети, пейзажі, портрети. Володіючи інструментами так само добре, як і технікою, Рембрандт іноді використовував у своїх офортах навіть V-подібний гравер, комбінуючи його з голкою точного травлення і більш товстою голкою з сухим вістрям для більш насичених графічних ефектів. Великий дар Рембрандта як офортера полягав у збереженні почуття спонтанності при ретельній         увазі  до деталей.

Невідомо, у кого та яким саме чином вчився Рембрандт офорту. Можна лише припускати, що його школою було мистецтво попередніх граверів. Протягом ранніх років він досить часто зображував своїх близьких. Однак портрет був не єдиним жанром, у якому працював Рембрандт-офортист протягом ранніх 20-х – 30-х років XVII століття. Художник захоплювався замальовками вуличних типів, про що свідчать представлені на виставці роботи. Він знаходить персонажі для власних офортів серед найнижчих верств міського населення, серед жебраків, волоцюг, вуличних торговців. Уже в цих ранніх роботах відчувається особлива пластика, що вирізняє мистецтво майстра – природність образного сприйняття, безпосередня гострота індивідуальної характеристики.

За всю свою кар’єру художник зробив десятки, навіть сотні відбитків багатьох з його 290 пластин (їх кількість є приблизним). Найбільший розмір офортів Рембрандта – 53 на 45 см, багато з них мають розмір листівки або навіть менше.

Принаймні  79 оригінальних пластин Рембрандта дійшли до наших часів. Усі вони з тонкого металу, найтовща з яких складає всього лише одну двадцять п’яту дюйма. Багато з них були зношені або  зіпсовані переробкою в більш пізній час.

Мабуть, найвідоміші офорти Рембрандта – "Фауст", "Три хрести", "Блинщица", "Млин", "Три дерева", "Христос зцілює хворих" (або "Лист у сто гульденів").

"Фауст"

"Три хрести"

"Млин"

"Три дерева"

"Христос зцілює хворих" (або "Лист у сто гульденів")









Немає коментарів:

Дописати коментар