середу, 1 липня 2020 р.

День архітектури України


День архітектури України

Свято День архітектури України відзначається на початку липня. Засновано у відповідності до Указу Президента в 1995 році. Святкування включають заходи, присвячені історії національної архітектури, її розвитку та гармонізації.
Тільки за офіційними даними, в Україні налічується близько 14 тисяч пам’яток архітектури, 46 великих історичних культурних заповідників і більше 1000 об’єктів паркового мистецтва. Наприклад, якщо вам доведеться побувати в столиці, то зверніть увагу на Андріївську церкву, християнський православний храм, побудований в 1754 році в стилі бароко в честь апостола Андрія Первозванного. Він був побудований за проектом архітектора Бартоломео Растреллі на Андріївській горі. Будинок з шоколаду (неофіційна назва особняка С. С. Могильовцева), Будинок з химерами, Будинок удови, що плаче по вул. Лютеранська 23, Маріїнський палац, Собор Святого Пантелеймона і Південний міст - найвищий міст України.







Загальні тенденції європейської архітектури завжди знаходили тут благодатний грунт. У період з 16 по 17 століття архітектурні течії країни активно відобразили ренесанс, а до кінця 18 століття в архітектурі України вже можна було побачити класицизм.
Найбільшу кількість пам’ятників архітектури можна знайти у Львові. Зокрема, в місті збережено близько двох з половиною тисяч пам’яток історії та архітектури. У 1998 році місто було внесено до світової спадщини ЮНЕСКО.
Архітектурне багатство країни помітно в будь-який її точці: Храм-маяк Святителя Миколи Мірлікійського в селі Малоріченське - найвищий храм у Криму, середньовічний замок в Кам’янці-Подільському, оперний театр в Одесі, Святогірська Лавра і ресторан "Поплавок" в Дніпропетровську.





За даними Реєстру пам’яток архітектури – на Хмельниччині зареєстровано 230 Пам'яток архітектури Національного значення https://web.archive.org/web/20081231045852/http://www.heritage.com.ua/reestry/index.php?id=73

Окрім середньовічного замку в Кам’янці-Подільському, ось ще деякі з   чудових архітектурних пам’яток Хмельниччини:
Меджибізький замок, Меджибіж. За декілька десятків кілометрів на схід від Хмельницького розташована одна надзвичайно цікава історична пам'ятка – Меджибізький замок, який є другим в області за популярністю після Кам'янець-Подільської фортеці.


Летичівський замок (Домініканський монастир). Летичів – це давнє поселення, яке яке розташоване біля річки Південний Буг. Письмове згадування про нього датується 1265 роком. У 16 столітті в цьому місті був збудований замок. Зараз тут можна побачити залишки широкої стіни і круглу вежу часів середньовіччя.
Площа Польський Ринок, Кам'янець-Подільський. Площа Польський Ринок у Кам`янці-Подільському – один із трьох головних торгових майданів населеного пункту. Розташована площа в Старому місті – центральній історичній частині Кам'янця.
Історично склалося так, що в Кам`янці-Подільському довгий час одночасно проживали вірменська, руська та польська національні громади. Кожна з них мала право на самоврядування, що зумовило появу відповідно трьох майданів та ратуш. Саме тому на карті сучасного Кам`янця-Подільського можна відшукати цілих три ринкових площі. Головними архітектурними перлинами площі Польський Ринок є Вірменський колодязь і польська ратуша. Павільйон над колодязем збудували в 1760-тих роках. У центрі площі стоїть ратуша, яка є класичним зразком архітектури середини 18 століття. Головна  окраса будівлі – неймовірних розмірів вежа. Польську ратушу звели в 1630 – 1640-вих роках. Проте вже 1754 року провели повну реконструкцію будівлі. Про цей факт свідчить пам`ятна табличка, розміщена на одній зі стін. Задній фасад споруди відрізняється хаотично розкиданими вікнами різних розмірів.

Ратуша, Кам'янець-Подільський Знаменитий архітектурний пам’ятник стилів ренесансу та бароко 14–19 століть та колишня будівля міського магістрату – це ратуша в Кам’янці-Подільському. Споруда є найвизначнішою зі збережених пам’яток древнього міста. Сьогодні це музей з цінними експонатами, що розповідають стародавню історію міста.





Старокостянтинівський замок, Старокостянтинів Старокостянтинівський замок – це резиденція князів Острозьких. Він збудований на місці злиття двох річок та слугує окрасою міста Старокостянтинова. Замок є унікальним, бо зводили його в один час з містом і в стислі терміни. Робили це через відсутність оборонних споруд на вказаних землях.

Покровська церква-замок, Сутківці У селі Сутківцях на Хмельниччині є унікальна пам'ятка оборонної архітектури, однак це не замок і не фортеця, а храм. Покровська церква-замок – єдина в усій Україні, аналог у неї є лише у Франції. Поряд зі святинею розташовані руїни замку-ровесника храму. Вважається, що споруди зводили як оборонний комплекс, з'єднаний підземним ходом, який, за легендою, веде аж до замку Кам'янця-Подільського. 



Історико-культурний заповідник, Самчики. Історико-культурний заповідник у Самчиках – один з найблискучіших в Україні творів архітектури та садово-паркового мистецтва періоду зрілого класицизму – стилю, який у культурі Європи початку позаминулого століття виходив на одне з головних місць. Незважаючи на те, що садиба розпочала свою історію ще в 18 столітті, але і парк, і палацовий комплекс навіть дуже добре збереглися.
В указі Президента України № 456/95 від 17.06.1995 сказано: «Встановити День архітектури України, який відзначати щорічно 1 липня, - у Всесвітній день архітектури».
Всесвітній день архітектури заснований Міжнародним союзом архітекторів, що виник у 1946 році, після Другої світової війни, коли потрібно було піднімати з розвалин міста, відновлювати підприємства, відтворювати пам’ятники архітектури. З 1996 року Всесвітній День архітектора приурочений до Міжнародного дня житла, який відзначається в перший понеділок жовтня. Це рішення ухвалив Міжнародний союз архітекторів на XX Генеральній асамблеї ООН в Барселоні.


Друзі! Запрошуємо вас переглянути книги про архітектуру України та світу!


Немає коментарів:

Дописати коментар