понеділок, 13 липня 2020 р.

МАГІЯ МЕЛОДІЙ


13 липня 1938 року народився Мирослав Скорик – всесвітньовідомий композитор, герой України, лауреат міжнародних конкурсів. Був співголовою Спілки композиторів України (2006-2010), художнім керівником Київської опери (2011-2016). На жаль, ця дата майже збігається з сороковинами від дня його смерті (10 липня 2020 р.). Для вшанування пам’яті митця концертна агенція UKR Artists спільно з національним порталом академічної музики Music-Review Ukraine започаткували міжнародний медіа-проєкт “Пам’яті Скорика”.
Старт проєкту відбувся 22 червня. У соціальних мережах почали оприлюднюватися найцікавіші біографічні фото та історичні відеоматеріали, фрагменти записів концертів за участі Мирослава Михайловича, а також найцікавіші дописи поціновувачів музики композитора.
У творах Мирослава Скорика помітна тенденція до зрілої виваженості, прагнення досягнути гармонії у всіх складових художньої цілості. Грані його мистецького світогляду розкриваються в єдиній на сьогодні опері композитора “Мойсей” за поемою Івана Франка та кантаті на вірші Т. Шевченка Гамалія.
Його музика, поєднуючи в собі яскравий національний колорит і сучасну музичну техніку, увійшла до репертуару багатьох українських і зарубіжних виконавців і колективів. Знаковою для української культури стала мелодія Мирослава Скорика до славнозвісної кінострічки Сергія Параджанова “Тіні забутих предків”. Саме йому, молодому композитору, режисер довірив озвучити свій твір. Як згадував згодом сам Скорик: “Я вивчав гуцульський фольклор, буквально вбирав всі ритми Карпатського краю”. Згодом з музики до фільму виник один з найвідоміших творів композитора – “Гуцульський триптих” для симфонічного оркестру.
Треба відзначити, що Скорик це єдиний в Україні композитор, який писав знакові віолончельні концерти. За Концерт №1 він був удостоєний Державної премії України ім. Т. Шевченка в 1987 році. А через майже 30 років, у квітні 2016 року, відбулася світова прем’єра Другого Концерту для віолончелі з оркестром. Крім композиторської діяльності Мирослав Скорик був відомий і як ініціатор і співзасновник багатьох міжнародних музичних фестивалів, серед яких “Музика українського зарубіжжя”, Дні американської й української музики у Львові, “Пам'яті жертв голодомору – композитори України”, Міжнародний фестиваль сучасної музики “Контрасти”.
Читайте більше на сайті Щоденна всеукраїнська газета “День”:
Мирослав СКОРИК: “Моя професія — створювати мелодії”: https://day.kyiv.ua/…/miroslav-skorik-moya-profesiya-stvory…
 “Мирослав Скорик у стилі JAZZ”: https://day.kyiv.ua/…/…/kultura/myroslav-skoryk-u-styli-jazz
 Мирослав Скорик і 200 музикантів: https://day.kyiv.ua/…/photo/myroslav-skoryk-i-200-muzykantiv
 Напрацьоване для вічності: https://day.kyiv.ua/…/ar…/kultura/napracovane-dlya-vichnosti
Остання весна Мирослава Скорика: https://day.kyiv.ua/…/kult…/ostannya-vesna-myroslava-skoryka
 Пам’яті Мирослава Скорика: https://day.kyiv.ua/…/art…/kultura/pamyati-myroslava-skoryka
 З присвятою Мирославові Скорику: https://day.kyiv.ua/…/kul…/z-prysvyatoyu-myroslavovi-skoryku
А також відео: Пам'яті Мирослава Скорика
нароhttps://wwhttps://www.facebook.com/TheDayNewspaper/posts/3963808177027111
 Джерела:



Немає коментарів:

Дописати коментар