понеділок, 3 серпня 2020 р.

110 років від дня народження Дональда Біссета

Дональд Біссет – англійський дитячий письменник, художник, кіноактор і театральний режисер. Народився 3 серпня 1910 року в Брентфорді, Мідлсекс, Англія.

Біссет створив світ коротких казок, до того ж не лише втілив свої задумки у двох книгах, які прославили його – "Забутий день народження" і "Подорож по річці Часу", – а й здійснив телепостановки з кращих своїх казок.

Його перша книжка коротеньких казкових оповідей вийшла 1954 року в серії "Читай сам". Потім були "Розповім іншого разу", "Розповім коли-небудь". Згодом з'явилися збірки, об'єднані одними і тими ж героями: "Як", "Бесіди з тигром", "Пригоди качки Міранди", "Кінь на прізвисько Серпанок", "Подорож дядечка Тік-Так", "Поїздка в Джунглі" та інші. Усі книги виходили з малюнками самого автора.




Його милі, потішні казки дуже виразно розповідають про те, якою цікавою та неповторною країною є Англія, про її звичаї та жителів, нехай і казкових, але зі справжніми англійськими характерами й особливим почуттям гумору.

В Англії Біссет відомий і як кіноактор. Він зіграв ролі в 57 фільмах і телесеріалах, залишилися невідомими за межами Англії. Першу роль Біссет зіграв у фільмі "Go-round" в 1949 році. У 1978 році зіграв невелику роль у фільмі "Вожді Атлантида". Останню роль у кіно актор зіграв 1991 року у відомому навіть сьогодні серіалі "Суто англійське вбивство" (The Bill).

Помер Дональд Біссет 18 серпня 1995 р. в Лондоні.

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар