понеділок, 17 серпня 2020 р.

“Художній світ Олексія Штанка” (70 років від дня народження українського художника-ілюстратора).

Олексій Володимирович Штанко — український художник-графік і педагогзаслужений діяч мистецтв України. Народився 19 серпня, 1950 року в селї Пії  Київської області. Походив з роду кагарлицького сотника Опанаса Штанька.

З 14 років навчався в Київському художньо-промисловому технікумі. 1979 р. — закінчив Київський художній інститут. Навчався у Василя Перевальського, Андрія Чебикіна, Василя Чебаника. Згодом викладав у цьому інституті на кафедрі графіки.

Як художник працював в області книжкової графіки, кіноплаката, малювання марок.

Творчість Олексія Штанка була присвячена українській історії. У квітні 2018 року в Музеї книги і друкарства України  пройшла виставка “Ось де, люди, наша слава, Слава України!”, присвячена творчості художника. Там були представлені ілюстрації до двох книг “Конституція Пилипа Орлика” та “Як жив український народ”, за які він був відзначений медаллю Української Академії мистецтв.

Художник створив цілу серію портретів гетьманів, діячів української культури.



Поштові марки він також малював на історичні теми. Його марка “Князь Данило Галицький”  названа найкращою в Україні за 2001 рік.


Брати Сергій та Олександр Харуки ініціювали щорічну нагороду імені художника Олексія Штанка для митців-художників, які зробили значний внесок у розвиток мистецтва книги. “Нагорода імені художника О. Штанка” вручається в рамках однієї з трьох номінацій Пам'ятної відзнаки “Достойному”, а саме в номінації “За виняткове оформлення та ілюстрування”.



Немає коментарів:

Дописати коментар