пʼятницю, 22 жовтня 2021 р.

"Гамма творчості Ференца Ліста"

 


22  жовтня виповнюється 210 років від дня народження Ференца Ліста – угорського композитора, піаніста, представника музичного романтизму, засновника угорської композиторської школи, одного із найвидатніших та найвпливовіших піаністів свого часу.

Велика кількість його фортепіанних творів увійшла до традиційного репертуару, зокрема Угорські рапсодії, Соната сі-мінор та два фортепіанні концерти. Також Ліст зробив численні фортепіанні транскрипції популярних сцен із опер, симфоній, каприсів Паганіні та пісень Шуберта. Його окремі фортепіанні твори вважаються найвищим досягненням фортепіанної майстерності. Також Ференц Ліст був автором великої кількості хорової, вокальної та симфонічної музики. Органні твори Ліста посіли чільне місце у репертуарі органістів.

Ім’я митця відоме у цілому світі, але Україна стала окремою сторінкою у його особистій та творчій долі. Саме тут відбулися великі концерти, тут зустрів своє взаємне кохання — княгиню Кароліну Іванівську-Вітгенштейн, яка на час їхньої зустрічі вже була заміжньою.

На теми українських народних пiсень “Ой, не ходи, Грицю” та “Вiють вiтри, вiють буйнi” Ференц Ліст написав п'єси для фортепіано “Українська баллада” i “Думка”, якi увiйшли до створеного у 1847-1848 роках фортепіанного циклу  Glanes de Woronince” (“Колоски, зібрані після жнив у Воронинці”). А розпочав митець своє концертне життя в Україні 1847 року, відвідавши Київ, Житомир, Одесу, Миколаїв, два його концерти відбулися у Кременецькому замку на Тернопільщині (березень 1847 р.). Саме за цією подією Кременець дістав свою автентичність у тодішніх суспільних колах. Перші письмові згадки про місто включають спогади про ці концерти.

Відома також і благодійна діяльність композитора. Він допомагав матеріально жертвам стихійних лих, сиротам, багатьох талановитих студентів навчав безкоштовно. Був меценатом багатьох мистецьких проектів своєї епохи (сприяв фонду пам'яті Бетховена та пожертвував значні кошти на відкриття консерваторії в Будапешті).

Незважаючи на те, що жодного запису гри митця не існує, він вважається засновником угорської композиторської школи. Ференц Ліст був першим піаністом, який виступав із сольними концертами.


У мистецькій залі відбулася творча зустріч з музикознавцем, піаністкою, головою Подільського культурно-просвітницького товариства імені Ференца Ліста Богдан Євгенією Євгенієвною.

На зустрічі обговорювалася тема Гамма творчості Ференца Ліста. Дякуємо, пані Євгеніє, за цікаву розповідь і розвінчання міфів про видатного угорського композитора.




 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар