понеділок, 16 травня 2022 р.

 

«Стефанія мамо, мамо Стефанія» або як наші Євробачення-2022 виграли

14-го травня у Турині відбувся фінал 66-го Євробачення, в якому змагалися представники 25-ти країн. 

Гурт Kalush Orchestra посів перше місце і приніс третю в історії перемогу України в Євробаченні.

 Професійне журі дало Україні 192 бали. Від глядачів ми отримали 439 балів.


Неймовірно важливо, що наприкінці свого виступу лідер Kalush Orchestra Олег Псюк закликав Європу і світ допомогти врятувати Маріуполь та "Азовсталь".



Після цих слів пошуковий запит слова "Азовсталь" у Google збільшився у кілька разів. 


Якою ж є історія гурту Kalush Orchestra?

Гурт Kalush заснований 2019 року Олегом Псюком. Він був названий на честь Калуша, рідного міста Олега Івано-Франківської області. Перший кліп гурту був на пісню «Не маринуй» та випущений на їхньому офіційному каналі YouTube 17 жовтня 2019 року. Кліп був знятий на вулицях Калуша, і напередодні виходу реперша Аlyona Аlyona анонсувала його на своїй сторінці в Instagram.

Після виходу у листопаді 2019 другого кліпу «Ти гониш» гурт Kalush підписав угоду про співробітництво з американським хіп-хоп лейблом Def Jam. 6 грудня 2019 гурт взяв участь у концерті Аlyona Аlyona, де виконав власні пісні «Не маринуй», «Ти гониш», а також спільну з реперкою пісню «Гори». Вже 9 грудня було випущене відео на «Гори». За 12 днів відео набрало 1,2 мільйона переглядів на YouTube.

Крім Аlyona Аlyona, за весь час Kalush мав співпрацю з такими артистами, як YARMAK, Христина Соловій, Skofka, Jerry Heil, гурт "Океан Ельзи", Tember Blanche тощо.

19 лютого 2021 року з'явився дебютний альбом гурту під назвою «HOTIN», а 23 липня того ж року Kalush спільно з репером Skofka випустили свій другий альбом під назвою «ЙО-ЙО».



У 2021 році Kalush оголосили про запуск паралельного проєкту — Kalush Orchestra. У цьому проєкті виконавці роблять акцент на реп із фольклорними мотивами та українську автентику. До основного складу учасників Kalush додалися мультиінструменталісти Тимофій Музичук і Віталій Дужик. 

12 лютого 2022 року Kalush Orchestra змагався за право представляти Україну на пісенному конкурсі "Євробачення-2022" з піснею "Stefania". У фіналі Нацвідбору гурт посів друге місце із 14 балами (6 від журі та 8 від глядачів), проте отримав шанс представляти країну на конкурсі через дискваліфікацію фіналістки Аліни Паш.

У зв'язку з війною були вагання, чи поїде Kalush Orchestra представляти Україну в Турин, проте нещодавно все ж було вирішено, що вони поїдуть до Італії особисто та заспівають "Stefania" зі сцени. У зв'язку з тим, що Джоні Дивний залишився в Україні боронити країну, колишній фронтмен гурту «Сальто назад» Саша Таб замінив бек-вокаліста. Саме він виступатиме на "Євробаченні". Гурт вже побував у Європі, де давали благодійні концертси, а також акустично співав у місті-герої Ірпені.

 Музичний оглядач Ігор Панасов називає Kalush щасливим для української музичної індустрії випадок, коли талант поєднався з раціональним бізнес-методом.

Починаючи з пісні "Зорі" (вийшла у листопаді 2020-го), Kalush, за його словами, пішов найрозумнішим шляхом - поєднання хіп-хоп-естетики з чітким, прозорим мелодизмом та ліризмом.

Ця гнучкість, за словами критика, дала їм можливість знайти спільну мову з дуже різними виконавцями і створити з ними пісні, які тією чи іншою мірою стали помітними, - з Христиною Соловій, Jerry Heil, "Океаном Ельзи", новими інді-зірками Tember Blanche.

Хоча найбільшу славу отримав трек "Додому", зроблений з репером Skofka.

У цій роботі, каже Панасов, Kalush одружили хіп-хоп зі стилістикою дворової пісні, яка й досі ближче широкій аудиторії в Україні.

"Можна сказати, що "Додому" - це сучасний український шансон. В європейському сенсі слова "шансон", а не в російському контексті "блатняка". Простий текст про рідний дім, легкий для розуміння мотив, чіпкий приспів - це те, що дуже часто підкорює серця слухачів", - говорить Панасов.

Продюсер Денис Путінцев вважає, що Kalush зробили круті речі українською мовою і у багатьох випадках зі своїм конентом перебили аудиторію росіян.

"Вони робили класні колаборації, поєднали авентику з хіп-хопом і репом", - говорить продюсер.

У Євробаченні у складі Kalush Orchestra взяли участь: Олег Псюк, Тимофій Музичук, Саша Таб, Віталій Дужик, Ігор Діденчук.



Тимофій Музичук вокаліст і сопілкар, родом з села на Волині. Фольклорний мотив пісні й соло на сопілці пісні "Стефанія" з'явилися саме завдяки йому. Мама Тимофія вчителька бандури у музичній школі, у бабусі був фольклорний ансамбль, а він за освітою музикант-фольклорист.

"Чому пісня від України на Євробаченні має фольклорне забарвлення? Я виріс на цій музиці. Як може бути інакше?" говорить Тимофій.

На сцені Євробачення Музичук виступав в гуцульському строї початку ХХ століття. У графіці номеру силуети з українськими орнаментами та заплакані очі матері.

А ще на сцені був Килиммен учасник гурту, який танцює брейкданс у костюмі килима. Його називають уособлення духу українських килимів. Він не показує свого обличчя.


На наступний день після своєї перемоги Kalush Orchestra випустив новий кліп на пісню "Стефанія", який знімали у понищених війною Ірпені, Бородянці, Бучі.

"Якщо Стефанія тепер є гімном нашої війни, я хотів би, щоб вона стала гімном нашої перемоги", - заявили у гурті.

Посилання

https://www.bbc.com/ukrainian/features-61455876

https://tabloid.pravda.com.ua/focus/627ff9ffcefff/

https://1plus1.ua/novyny/kalush-orchestra-vse-pro-gurt-imena-ucasnikiv-istoria-stvorenna-najpopularnisi-j-najkrasi-pisni

https://youtu.be/Z8Z51no1TD0Kalush Orchestra - Stefania (Official Video Eurovision 2022)

 https://youtu.be/UiEGVYOruLkKalush Orchestra - Stefania - LIVE - Ukraine 🇺🇦 - Grand Final - Eurovision 2022

https://youtu.be/5p-IJhnyQMM –  KALUSH - Зорі

https://youtu.be/OF7bh0Y3vyo  – KALUSH - Додому (feat. Skofka)

https://youtu.be/WConm-ljSew  – KALUSH х SKOFKA х САЛЬТО НАЗАД – Сонячна

 



Немає коментарів:

Дописати коментар