середу, 28 вересня 2022 р.

 

МУЗИЧНА ПОДОРОЖ «СЛАВЕТНА ДОНЬКА УКРАЇНИ» (до 150-річчя від дня народження Соломії Крушельницької, української оперної співачки)

Соломія походила не просто зі шляхетного, а давнього роду: батько Амвросій – священник, мама Теодора Марія – донька священника і письменника Григорія Савчинського. Рід Крушельницьких мав свій герб і отримав шляхтицький титул ще у 1395 році від короля Володимира Ягайла.

Грати на фортепіано Соломія навчилася у 7 років, а її вчителькою була Євгенія Барвінська, мати українського композитора Василя Барвінського. Музикою захоплювалися рідні брат та дві сестри Соломії, які теж згодом стали співачками, але найбільші здібності все ж мала Соломія. Вона навчалася в Тернопільській школі товариства «Приятелі музики» і у 19 років вмовила батьків дозволити їй вступити до Львівської консерваторії Галицького музичного товариства.

У 20 років Соломія вперше вийшла на велику сцену Львівської консерваторії – виконала головну партію в ораторії Генделя «Месія». У 21 рік відбувся її перший оперний дебют: партія Леонори в опері «Фаворитка», а в 22 вона вже отримала запрошення на роботу від Львівського оперного театру, але обрала навчання оперному співу в Італії.

Знаменита викладачка оперного співу Фауста Креспі, яка підготувала не одну тодішню оперну зірку, вважала Соломію найздібнішою зі своїх учениць і захоплювалася її природнім лірико-драматичним сопрано.

Оперну кар’єру Соломія почала у 23 роки, стрімко завойовуючи всі головні європейські сцени від Італії до Австрії, гастролюючи навіть у Чилі, Єгипті, Аргентині. Вона виконала головні жіночі партії в усіх відомих операх: «Аїда», «Трубадур», «Фауст», «Страшний двір», «Африканка», «Чіо-Чіо-Сан», «Кармен», «Електра», «Євгеній Онєгін», «Пікова дама». Найчастіше її приймали варшавські та краківські театри – вони обожнювали Соломію і називали «Вагнерівською примадонною» XX століття.



Цікаві факти

1.                Постійним місцем проживання Крушельницької до 1939 року була Італія. Вона з гастролями відвідала Португалію, Єгипет, Алжир, Іспанію, Чилі,  Аргентину, Бразилію та Францію

 

2.                В 1910 році вона вийшла заміж за Чезаре Риччоні, адвоката. Разом вони прожили щасливих 26 років подружнього життя в італійській Тоскані. Після його смерті в 1939 році Соломія переїздить до Львова, де її застала Друга світова війна. До Західної України прийшли «совєти», і співачка стала «заручницею» влади.  Жінка так бідувала, що вимушена була давати приватні уроки вокалу.

 

3.                Знамениті партії в операх – «Аїда» та «Трубадур» Д. Верді, «Фауст» Ш. Гуно та «Страшний двір» С. Монюшка, «Африканка» Д. Мейєрбера та «Манон Леско» і «Чіо-Чіо-Сан» Д. Пуччіні, «Кармен» Ж. Бізе та «Електра» Р. Штрауса, «Євгеній Онєгін» і «Пікова дама» Чехова.

 

4.                На всі свої гастролі оперна співачка брала томик «Кобзаря»

 

5.                Соломія знала 8 іноземних мов.

 

6.                Товаришувала з І. Франком, М. Павликом, В. Стефаником.

 

7.                Мала австрійське та італійське громадянство. Довгий час їй не вдавалося отримати радянське, і виїхати за кордон їй заборонялося. Радянська влада націоналізувала її величезний особняк у Львові, виділивши 4-кімнатну квартиру для проживання разом із сестрою Ганною. Численні прохання про надання громадянства радянська влада задовольнила лише після написання Крушельницькою заяви про передачу до радянської власності своєї вілли в Італії. Віллу було продано владою, співачці адвокат передав лише дуже невелику частину із вирученої суми

 

8.                Допомогу Крушельницькій в отриманні громадянства надав Семен Стефаник, син відомого українського письменника Василя Стефаника. З літератором співачка познайомилася, будучи примадонною Варшавською оперою. До Крушельницької письменник ставився дуже тепло, присвятив їй поезії.

 

9.                В 1944 році вона стає викладачкою Львівської державної консерваторії  імені М. Лисенка. Через вісім років отримала звання професора. Студенти обожнювали її заняття.

 

10.           Свій останній концерт дала у віці 77 років. Виконала на останньому виступі пісню «Краю мій рідний». Мало хто знав, що на той час співачка вже хворіла на рак горла.

 

11.           Померла 16 листопада 1952 року у Львові. Її поховали на Личаківському кладовищі неподалеку від могили Івана Франка, її доброго друга.

 


Посилання:

1. https://ukrainky.com.ua/solomiya-krushelnyczka-charivna-batterflyaj-yaka-vryatuvala-puchchini-i-ne-vryatuvalasya-vid-vlasti-sovyetov/

2.  https://dovidka.biz.ua/solomiya-krushelnitska-tsikavi-fakti/

3. https://youtu.be/re3uUAgsSYw

4. https://youtu.be/53XZp_3AFoU

5.  https://youtu.be/Uchwnz5t8RM

6.  https://youtu.be/mNrJkN_RNYg

 

Немає коментарів:

Дописати коментар