середу, 29 березня 2023 р.

 

АМЕРИКАНСЬКА ПЕРЛИНА З УКРАЇНСЬКИМ КОРІННЯМ

Сьогодні виповнюється 25 років від дня смерті американської співачки з українським походженням, котра підкорила своїм голосом увесь світ. Так, це про Квітку Цісик.

Народилася ця надзвичайно талановита співачка  4 квітня 1953 року в місті Нью-Йорк  у сім’ї післявоєнних емігрантів із Західної України. Батько Квітки Цісик був львівським скрипалем. Її бабуся, дідусь, мама жили у Львові до 1944 року. Родина була знаною інтелігенцією у місті. Втікаючи від окупації та радянської влади, у 1949 році опинилися у США. В дитинстві Квітка була пластункою – їздила у табори в гори, де вивчала українські пісні, звичаї і обряди.

Маленька Квітка була пластункою ("Пласт" – національна скаутська організація України, створена в 1911 році), їздила в табори в гори, де знайомилася з культурою України. В еміграції було важко, але правило відкладати гроші на літні збори пластунів, куди мали поїхати доньки, – для Цісиків було святе. А поки канікули не почалися, сестри в будні навчалися у звичайній школі у Квінсі, щосуботи прямували до класів українознавства, і кожного дня багато музиціювали. З доньками займався батько – Володимир Цісик, відомий скрипаль з Коломиї, а мати Іванка дбала про те, щоб атмосфера в домі сприяла навчанню та любові до мистецтва. 

Навчалася Квітка ( до речі, повне ім’я – Квітослава)у музичній консерваторії в Нью-Йорку. 

Навчалася вокалу і думала, що буде оперною співачкою. Але зацікавилась іншим фахом.  «Студіо-сингінг» співання у різних студіях для реклами або для композиторів.  Її голос звучав у рекламних компаніях «Кока-Коли», American Airlines, «Макдональдсу». Протягом 16 років, і до кінця життя, вона була офіційним голосом «Форд Моторз».

Квітка мала рідкісний тембр голосу – колоратурне сопрано. Прихильники у її голосі іноді вгадували звучання скрипки. Вона з легкістю експериментувала зі стилями – від джазу до класики. І мала неабиякий успіх як у виконанні попсових пісень, так і в оперному співі. Крім того, Квітка Цісик володіла технікою, поширеною у карпатських селах – «білим голосом».

Співачка працювала і допомагала багатьом відомим американським музикантам і продюсерам. Співала на бек-вокалі у Вітні Г'юстон та Майкла Джексона. Також її запрошували для участі в записах своїх альбомів відомі співаки – Майкл Болтон, Боб Джеймс, Лінд Ронстад, Роберт Флек.

У 1978 році пісня «Ти осяюєш моє життя», яку виконала Квітка Цісик в однойменному фільмі, отримала «Оскар» і «Золотий глобус». Пісня також була номінована на «Греммі» у категорії «Пісня року». Цісик виконала у фільмі всі жіночі партії, втім, через конфлікт з режисером фільму її прізвище вирізали із титрів. У стрічці Квітка Цісик також спробувала себе як актриса, зігравши у фільмі роль подруги головної героїні.

Саундтрек You Light Up My Life для однойменного фільму Джозефа Брукса, який згодом переспівали майже всі американські виконавці, зокрема й Вітні Г’юстон. Але справою життя для Квітки стали записи українських пісень:

"Я всім говорила, що українська музика дуже гарна, мелодійна і що народ такий співучий. А мені відповідали: якщо так, то заграй мені щось, заспівай мені щось… То є сумно, але ми не мали жодної платівки на професійному рівні. Бо то є дорога річ і забирає багато часу. Я зрозуміла, що мушу її зробити. І не тільки для своїх приятелів, а й для всіх українців. Бо я не могла, не мала змоги щось зробити для нашого суспільства, але тільки це. То був би такий дарунок. І я мріяла, що в Україні мене почують".

Аби записати якісний альбом українських пісень, Квітка збирає найкращих студійних інструменталістів Нью-Йорка, долучає до роботи сестру, що грає на роялі, та маму, яка стежить, щоб вимова була максимально правильною. На запис підуть місяці роботи та 200 000 доларів власних коштів співачки, аби звучання було якісним та бездоганним. Так у 1980 році світ побачив альбом "Kvitka", або "Songs of Ukraine" ("Пісні про Україну"), де кілька композицій заспівані в унікальній техніці "білий голос", яку можна почути в карпатських селах. У 1989 році виходить диск "Two Colors" ("Два кольори"). Сама ж співачка скаже про нього: "Ця збірка пісень є бажанням мого українського серця вплести радісні нитки в розшарпане життям полотно, на якому вишита доля нашого народу". Почувши цю музику, Назарій Яремчук поділиться враженнями: "Ще ніхто й ніде так не заспівав пісні мого друга Володимира Івасюка, як це зробила Квітка".

Перший диск у 1988 році здобуває найвищу нагороду Music Awards, а обидві українськомовні платівки в 1990 році номінують на премію "Ґреммі". Третій альбом мав бути присвячений колисковим пісням, але не судилося. У 1998 році через хворобу на рак молочної залози 44-річна співачка пішла за обрій, залишивши нам у спадок ніжне звучання свого голосу в безсмертних піснях, що є генетичним кодом кожного українця.

ДЖЕРЕЛА

https://vogue.ua/article/culture/muzyka/shcho-potribno-znati-pro-spivachku-kvitku-cisik-48170.html

https://www.radiosvoboda.org/a/29144578.html

https://youtu.be/J8iKTdC7pyU

https://youtu.be/4_DTO4A149w

https://www.youtube.com/watch?v=JZKb0nHvRVA

https://youtu.be/pZ87UmDqSHU

Немає коментарів:

Дописати коментар