пʼятниця, 12 липня 2024 р.

Амедео Модільяні (140 років від дня народження).

 


                                                                          Автопортрет 

Відомий художник Амедео Модільяні народився в Ліворно (Королівство Італія) в багатодітній родині євреїв-сефардів. Амедео, справжнє ім’я якого Ієдідія, був наймолодшою дитиною. Красивий і хворобливий хлопчик був улюбленцем матері та старшої сестри. Дитинство і юність він провів в Італії, де оточення і численні пам'ятники сприяли його вивченню античного мистецтва і мистецтва епохи Відродження, що стали його сферою інтересів.

У 11 років Модільяні переніс плеврит, а потім тиф. Під час гарячки він марив шедеврами італійських майстрів. Тоді його мати, Євгенія Гарсен, дозволила йому залишити школу і почати уроки малювання та живопису в Академії мистецтв, а пізніше – у приватній студії Гульєльмо Мікеле в Ліворно. У 17 років він писав: «Напади щонайнапруженішої енергії охоплюють мене цілком, але потім проходять. Щось плодоносне зароджується в мені і вимагає від мене зусиль». Потім він поїхав до Венеції, де на бієнале 1903 і 1905 років познайомився з роботами французьких імпресіоністів, скульптурами Родена та прикладами символізму.

Модільяні переїхав до Парижа в 1906 році у віці двадцяти двох років. Перші роки він працював майже цілодобово, малюючи до 150 ескізів на день. «Париж мене надихає, – писав Модільяні, – в Парижі я нещасливий, але працювати можу тільки тут». Незважаючи на регулярні грошові перекази від матері, він відчував великі фінансові труднощі, що ускладнювало його життя в Парижі.

У 1910 році Амедео Модільяні представився Анні Ахматовій як «художник і єврей». Їхня зустріч надихнула Модільяні на створення кількох портретів поетеси, хоча більшість з них втратилися під час відправки до Росії.


Ахматова згадувала цю зустріч як «укус дзвінкої оси», а згодом писала про нього в есе. Вони разом читали вірші, гуляли Парижем і відвідували Лувр. У творчості Модільяні були помітні впливи мистецтва Відродження та африканських традицій. До 1914 року він займався переважно скульптурою.

У 1913 році він працював з мармуром, але жодна з його скульптур не збереглася. Після повернення до живопису, він створив численні портрети, включаючи 14 портретів Беатріс Гастінгс, яка стала його музою.






У 1916-1917 роках на замовлення Леопольда Зборовського він створив близько 30 полотен  які стали вершиною його творчості. 

1917 рік став важливим для Модільяні. Він зустрів Жанну Ебютерн, яка стала його музою і другом, натхненням для 25 його робіт.





Вони планували одружитися, але Модільяні помер від туберкульозного менінгіту, а вагітна Жанна покінчила з собою.

Після його смерті його дочка Жанна залишилася сиротою. Мати і сестра Модільяні взяли дівчинку на виховання. Жанна присвятила своє життя вивченню творчості батька і написала його біографію.

Модільяні був неоціненим за життя, але після смерті його картини стали дуже популярними і дорогими. У 2004 році режисер Майкл Девіс зняв біографічний фільм про його життя.

Джерела:

https://younglibzp.com.ua/amedeo-klimente-modilyani-do-135-richchya-vid-dnya-narodzhennya-italijskogo-xudozhnika-i-skulptora/

https://artsandculture.google.com/entity/m0gsc1?hl=uk


Немає коментарів:

Дописати коментар