середу, 29 червня 2016 р.

АРТ-ТЕРАПІЯ: DOODLE, ZENTANGLE ТА ZENDOODLE/



       21 століття – століття, коли від ритму життя та активності у суспільстві залежить наша доля. Час біжить, ми завжди поспішаємо і ніколи не маємо часу на відпочинок, переосмислення та відновлення гармонії у собі.

       Кожен шукає можливість знайти для себе щось, що допоможе відпочити від усіх зовнішніх факторів – для когось це музика, для когось – читання книг, ще для когось – йога та медитація. Для мене ж цим „рятівним заняттям“ стало малювання. І сьогодні я хочу розповісти вам про два стилі, подібні між собою, але водночас і дуже різні – зентангл і дудлінг. Не лякайтесь цих слів, адже багато хто з вас вже має безліч шедеврів у цих напрямках. Заінтриговані?
       Дудлінг (doodling) – це несвідомий, мимовільний малюнок (каракулі, квіточки, ялинки та інші образи), який ми малюємо, сидячи на нудній лекції, нараді або під час довгої телефонної розмови. За даними досліджень психологів, дудлінг допомагає людині: не втратити концентрацію, невчасно не задрімати, не витрачати багато енергії на обробку не цікавої інформації. Тобто дудлінг дозволяє уникнути двох крайнощів: перевантаження мозку і втрати сприйнятливості. Дудлінг має багато схожих рис з модним тепер дзен-мистецтвом, яке володіє своєрідним шармом. В дудлінгу фантазія безмежна, вільна, не має ніяких строгих правил і є величезний простір для творчості. Вам потрібні лишень листок паперу і чорна (або інша) ручка.

Інструкція по техніці дудлінг:

1) Йдучи на роботу/в університет/до школи, візьміть зі собою ручку і блокнот.

2) Знайдіть джерело натхнення. Це може бути будь-що: подія, людина, емоція, почуття, місце, пісня, фільм, книга, думки, смак. Будьте винахідливі!

3) Почніть малювати і не зупиняйтесь, не соромтесь помилок, не стирайте нічого безкрайньої необхідності. Якщо ви не впевнені в чомусь – безумовно, робіть це!

       Зентангл (zentangle) – це суміш малювання і медитації. Відразу зазначу, насамперед це назва зареєстрованого товарного знака творців цієї техніки малювання. Відмінність від дудлінга полягає у тому, що для зентанглу потрібна максимальна концентрація, малюнки виходять складніші, крихітні елементи поєднуються у цілі картини. Традиційно, для малювання зентанглу, використовують квадрати 9х9 см. Ті, хто займаються цим серйозно, використовують спеціальні ручки – лінери (лайнери), малювати ними набагато легше, лінії виходять чіткіші.
Поради для початківців:
– Пробуйте використовувати різні види начинок-текстур;

– Малюнок і самі візерунки можуть бути складними або простими та мінімалістичними;

– Розвивайте індивідуальність, намагайтесь придумувати власні дудл-візерунки;

– Якщо ви не знаєте що малювати, не маєте натхнення – малюйте те, що вас оточує;

– Використовуйте свої помилки, щоб направити ваші дудли в більш творче русло. Кожний неправильний штрих можна перетворити в шедевр;

– Не старайтесь намалювати все дуже реалістично, кіт, що посміхається або літаюча корова можуть додати вашим малюнкам певного шарму та особливості;

– Не думайте, коли малюєте дудл. Думки в даному випадку – лише негативний фактор, через який ви можете покинути роботи недомальованою.
       Зендудл (zendoodle) об’єднує в собі два попередніх поняття. Zentangle являє собою малюнок 9*9 см. у своєму оригінальному розумінні, що дещо обмежує нас у втіленні творчості. А зендудлінг буде привабливий тим, що це та ж сама ціла духовна методика, філософія наочного створення власних образів, але необмеженого розміру.

       Не все може вийти з першої спроби. Але лише рухаючись вперед і переходячи від легшого до складнішого ми вдосконалюємося й отримуємо досвід! Старайтеся, ніколи не зупиняйтеся, не опускайте руки і вірте в себе, і у вас все вийде!

Немає коментарів:

Дописати коментар