середу, 26 січня 2022 р.

Іван Шишкін

Художник і гравер Іван Іванович Шишкін (1832-1898) є одним з найвідоміших пейзажистів, який працював в класичній академічній манері. Важко знайти людину, яка не бачила хоча б кількох його витворів. Що ж в цих зображеннях зачаровує глядачів, протягом уже майже півтори сотні років?Майстер народився в містечку Єлабуга, розташованому в 200 км на схід від Казані, на мальовничому березі річки Ками. З дитинства він милувався непомітними, але дивно привабливими видами тієї місцевості. Їм присвячено багато полотен, в тому числі і «Жито» (1878).

Сучасники називали художника основоположником нового жанру - епічного пейзажу, адже лише картини Шишкіна здатні передати всю повноту і різноманітність всеосяжної сили та енергії природи. Щоб зберегти цей буйний розквіт, красу і багатство, він багато працював на пленері (від французького «en plein air» - на відкритому повітрі), роблячи замальовки з натури. Саме так з'явилося полотно «Ліс» (1880).

Майстер завжди ретельно опрацьовував кожне своє полотно - іноді від виникнення задуму до остаточного завершення шедевра проходили десятиліття. Наприклад, перші ескізи до картини «Дубовий гай» датовані ще 1850-тими рр. XIX ст., тоді як фінальна версія величезного (125*193 см) витвору побачила світ лише 1 січня 1887 р.

"Ранок в сосновому лісі" (1889) - одна з найбільш відомих робіт майстра. Але мало хто знає, що насправді у неї було два автори - І. І. Шишкін, натхненний природою острова Городомля, написав пейзаж, а його друг, художник-реаліст К. А. Савицький, доповнив ландшафт зображенням ведмедиці, яка пильно наглядати за трьома своїми малюками.

Пізній період творчості Івана Івановича Шишкіна (1880-1898 рр.) Ознаменувався більшою мальовничою свободою, прагненням до чистоти палітри та експресії образів. Цей настрій найяскравіше виражено на великому (126*204 см) панно «Зима» (1890).

Іван Іванович Шишкін - автор понад 10 тис. картин, начерків та ескізів, написаних олією, аквареллю, вугіллям, олівцем і сангіною (сумішшю високоякісної білої глини і оксиду заліза). А вершиною його творчої кар'єри стало панно «Корабельний гай» (1898), яке майстер закінчив за кілька днів до смерті. На ньому зображений вид, характерний для Прикам'я - високі сосни, залиті блідими золотистими променями. Між деревами струмує струмок, перегороджений похилою огорожею з тонких прутів.



Немає коментарів:

Дописати коментар