понеділок, 1 серпня 2022 р.

 

«Якби каміння уміло говорити…» Архітектура України в картинах Неллі Павлової

У відділі мистецтв відбулося відкриття виставки робіт відомого українського живописця, графіка Неллі Павлової під назвою «Історія у камені». В експозиції представлено п’ятнадцять робіт, серед яких – 10 живописних, 5 графічних. На цих картинах перед нами постають архітектурні памятки України, зокрема це споруди в місті Хмельницькому та Хмельницькій області,  а також вулиці міста Хмельницького. Крім того, це архітектурні памятки таких міст, як Львів, Одеса, Київ.

Неллі Миколаївна створює старовинні об’єкти Хмельниччини переважно в графіці, і вона дає тексти, написані старовинним уставом або в’язю, а на живописних роботах представлені не тільки Хмельниччина, а й інші регіони України. Неллі Павлова ніби зберігає історичну сторінку про наш край, наші міста і будинки. Своїми творами художниця закликає не тільки милуватися шедеврами, але і зберігати архітектурну спадщину.

Серед усього розмаїття архітектурних шедеврів, відтворених Неллі Павловою, переважають замки-фортеці, барокові костели і невеликі садиби у стилі модерн.



Краса і вишуканість давніх будівель вимагають від небайдужих людей не лише бажання милуватися ними, а й закликають до охорони, реставрації та збереження їх для майбутнього. Одним із способів збереження цієї спадщини для майбутніх поколінь є фіксація їх на живописних та графічних роботах. Саме це і робить вже багато років Неллі Павлова.

Твори художниці зберігаються у музеях та галереях України, а також у приватних колекціях Європи та США.

 

Посилання:

https://youtu.be/WcAdTAun3YI–відеорепортаж про  відкриття виставки «Історія у камені»


Немає коментарів:

Дописати коментар