ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ
ШОКОЛАДУ: ІСТОРІЯ, ЦІКАВІ ФАКТИ
Кожного року 11 липня (або 7 липня на заході Європи) любителі шоколаду святкують Всесвітній день шоколаду (World Chocolate Day). Батьківщиною цього свята є Франція, адже саме там, у 1995 році, воно було започатковане.
Це свято швидко стало популярним не лише у Франції, а й в інших країнах Європейського союзу та навіть за його межами.
Цього дня прийнято проводити різноманітні фестивалі та заходи, присвячені саме шоколаду.
Але якою ж є історія шоколаду?
Перша згадка про шоколад датується 1550 роком. У ті часи шоколад був цінним та елітним продуктом, тож насолоджуватися ним могла лише аристократія. Лише у 18 столітті ціни на какао знизилися, і шоколад став доступним для пересічних мешканців.
З давніх-давен шоколад використовувався як напій. Перші сліди його активного вживання, за свідченням археологів, належать ще до 19-го століття до нашої ери. Вони були виявлені на тихоокеанському узбережжі штату Чьяпас, Мексика. В Європу він потрапив після 16-го століття нашої ери. Є думка, що 7 липня 2015 року минуло рівно 465 років з тих пір, як шоколад з’явився в Європі. Однак альтернативний погляд на цю тему не упускає і безпосереднього відношення Христофора Колумба та його сина Фердинанда, які зіткнулися з какао-бобами в четвертій місії Колумба до Америки 15 серпня 1502. Тоді йому і його екіпажу вдалося захопити якесь торгове судно, в котрому серед інших товарів для торгівлі виявилися і какао-боби. Втім, можливо не настільки важливий цей факт, як те, що популярність напою з какао в Європі виникла тільки після відповідного схвалення суспільства, яке помітило його привабливість. Крім того, шоколад дуже корисний.
Вчені встановили, що шоколад багатий елементами, котрі сприяють як відпочинку, так і психологічному відновленню. Темні сорти шоколаду сприяють викиду ендорфінів – так званих гормонів щастя, які впливають на центри задоволення, покращуючи настрій і підтримуючи тонус організму. А ще – існує твердження, що шоколад здатний сповільнювати старіння. Проте не варто забувати і те, що,окрім безсумнівних плюсів, шоколад має і мінуси. Головним недоліком є те, що він сприяє збільшенню маси тіла. Шоколад багатий поживними речовинами, в тому числі жирами, а значить і калоріями. Це в жодному випадку не означає, що шоколад не варто їсти. Їсти можна і треба, але в міру.
А як
же святкують День шоколаду в Україні?
В Україні День шоколаду першими почали святкувати львів’яни (у 2016 році). Кондитери міста пригощають шоколадками незвичних форм: тут і будиночки, і гроші, і ведмедики, і навіть шоколадні піци. Вражають глядачів кількаметрові скульптури з шоколаду: коробка цукерок, млин, ведмідь та солодка карта України. На гостей чекають веселі інтерактиви з Шоколадним Королем, майстер-класи з випікання булочок і розфарбовування пряників; анімаційні програми, виступи студій і театрів танцю.
У Львові, зокрема, щороку також проводять найкращий в Україні фестиваль на честь цього продукту.
ЦІКАВІ ФАКТИ
1. Вчені довели, що аромат шоколаду стимулює ритм тета-хвиль головного мозку, сприяючи глибокій релаксації всього організму. Шоколад може знизити рівень стресових гормонів.
2.Темний шоколад робить щасливішими майбутніх малюків. Фінське дослідження довело, що у мам, які їли більше шоколаду під час вагітності, щасливіші і менш вередливі малюки.
3. Чорний шоколад робить нас щасливими. Не лише тому, що надзвичайно смачний – це безумовно допомагає. А тому, що містить триптофан. Це амінокислота. Мозок використовує її, щоб виробляти серотонін – нейропередавач, який робить нас щасливими.
4. До складу білого шоколаду входить цукор, сухе молоко і масло какао, але немає какао-порошку, тому технічно цей продукт не є шоколадом.
5. Для виготовлення 1 кг шоколаду потрібно близько 900 какао-бобів.
6. Кожна людина за рік в середньому з’їдає 5,5 кг шоколаду. 15% жінок у світі їдять шоколад щодня. Щосекунди жителі США з’їдають 45 кг шоколаду.
7. Найбільша шоколадка була виготовлена в Британії на фабриці Thorntons, її вага склала 5792,2 кг (ширина і довжина цього кулінарного шедевра склали по 4 метри).
8. Щоденне вживання темного шоколаду знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань на більш, ніж третину.
9. Шоколад має відмінні антибактеріальні властивості, в т.ч. захищає зуби від карієсу. На відміну від інших солодощів, наприклад, карамелі, шоколад є найменш шкідливим. Масло какао, що міститься в шоколаді, огортає зубну емаль і перешкоджає її руйнуванню.
ПОСИЛАННЯ
https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=397&year=2022
https://lviv1256.com/lists/11-lypnia-vsesvitniy-den-shokoladu-solodki-fakty-pro-shokolad-ta-sviato/
https://ocnt.com.ua/solodki-tradici%D1%97-svitu-den-shokoladu/
Немає коментарів:
Дописати коментар