четвер, 23 лютого 2023 р.

 ТВОРЕЦЬ ЧОРНОГО КВАДРАТУ ( до 145-річчя від дня народження Казимира Севериновича Малевича)

23 лютого 1879 року в Києві народився Казимир Малевич – один з найвідоміших художників в світі, засновник найрадикальнішого мистецького руху – супрематизм.

Рід Малевичів належав до збіднілої польської шляхти, яка жила в Україні декілька століть. За останніми дослідженнями, Казимир Малевич народився в центрі Києва, на вулиці Жилянській, в садибі, яка належала його тітці Марії Оржеховській (цей будинок не зберігся донині, на жаль). Родина Малевичів були католиками, тож Казимира хрестили в Київському римсько-католицькому костьолі (це храм на Костьольній, 17, відомий багатьом киянам). В родині було 14 дітей.

Батько майбутнього художника, Северин Малевич, був інженером і працював на цукрових заводах. Северин Малевич був проти того, аби Казимир займався мистецтвом і хотів, щоб син продовжував фамільну справу. Через роботу батька родина часто переїжджала. В дитинстві Малевич жив на Поділлі, Київщини, Чернігівщині, Харківщині. Саме в цей період, мешкаючи в різних куточках України, Малевич відкрив для себе народне мистецтво: вишивку, малярство і навіть спів.

Практично до повноліття Казимир постійно переїжджав з батьками з місця на місце – того вимагала робота батька. Сім'я жила то в Ямполі на Поділлі, то на Харківщині, то в Конотопі.

Всерйоз почав учитися малюванню у видатного українського художника Миколи Пимоненка.

«Їду до Києва, знайомлюся з Пимоненком. Велике враження справили на мене його роботи... Багато мольбертів, на кожному картина, яка зображує життя України», – згадував згодом Малевич.


Після навчання в Києві почався досить затяжний період життя в Росії, де Малевич продовжував вчитися і де власне і зародив супрематизм, написавши і виставивши на огляд в 1915 році знаменитий «Чорний квадрат», який вважав вершиною своєї творчості. Лише значно пізніше, в 1927 році, Малевич повернувся до Києва і приблизно два роки успішно викладав у Київському художньому інституті.

Творчість

Існує мінімум чотири картини «Чорний квадрат». Можливо, їх навіть більше. Сама картина є частиною триптиха, де рівне значення мають «Чорне коло» і «Чорний хрест». У цих роботах Казимир Малевич вивчав базові можливості кольору, композиції. 


Під час останнього візиту до Києва навесні 1930-го Малевич створив імпресіоністський пейзаж. Картина «Пейзаж під Києвом» зберігається в Третьяковці. Але справжня назва «Святошин» по імені села, де Малевич малював.


Малевич – один з небагатьох художників того періоду, який в своїй творчості торкнувся однії з трагічних сторінок українських та світової історії – Голодомору 30-х років. В його спадщині є робота "Де серп і молот, там смерть і голод" – на ній зображено фігури, замість їхніх облич – серп, молот, хрест і труна.

Експерментатор та авангардист, філософ та геніальний "аматор" – сьогодні про українця Казимира Малевича знає увесь світ, а майже кожен факт його біографії говорить про потужний і глибнний зв'язок творчості світового генія з українькою культурою.


 ДЖЕРЕЛА

https://vogue.ua/article/culture/art/10-cikavih-faktiv-pro-hudozhnika-kazimira-malevicha-51428.html

https://glavcom.ua/country/society/23-ljutoho-narodivsja-ukrajinskij-khudozhnik-malevich-tsikavi-fakti-910378.html

https://www.youtube.com/watch?v=xdL17kRCM4E&pp=ygUd0JrQkNCX0JjQnNCY0KAg0JzQkNCb0JXQktCY0Kc%3D

https://www.youtube.com/watch?v=vORwlmj8Ip0&pp=ygUd0JrQkNCX0JjQnNCY0KAg0JzQkNCb0JXQktCY0Kc%3D

Немає коментарів:

Дописати коментар