вівторок, 14 лютого 2023 р.

 

ФРАНЦУЗЬКИЙ ГРАФІК-КАРИКАТУРИСТ ЖАН ЕФФЕЛЬ ( 115 років від Дня народження французького художника)

Франсуа Лєжон народився у 1908  році в сім'ї комерсанта. Він отримав різнобічну освіту, вивчав мовифілософіюмузикумалював. Батько мріяв бачити сина своїм наступником. Однак юнака зовсім не цікавила комерція. Посварившись з родиною, він їде з дому з твердим наміром зайнятися драматургією. Лєжон пише п'єсу, пробує свої сили в області живопису.

Несподіваний успіх приносять йому карикатури для газет, з якими він починає співпрацювати з 1933  року. Тоді він і став підписувати свої твори псевдонімом Жан Еффель. З тридцятих років Еффель працює переважно з комуністичними газетами, на сторінках яких з'являються злі карикатури на ГітлераГерінгаРіббентропаМуссолініФранко. Під сатиричне перо майстра потрапляють і французькі політики: Лебрен, Бонні, Ерріо та інші.

Під час фашистської окупації Франції Еффель брав участь в русі Опору. Він працював у підпільному «опівнічному видавництві», випускаючи разом з Луї Арагоном і Полем Елюара антифашистські сатиричні листівки.

Розквіт творчості художника припадає на післявоєнний період. Одне з найсильніших його творів — книга«Все ще в окупації», де зібрані найкращі карикатури  1947—1955 років. Дійсно, всі малюнки серії об'єднані спільною ідеєю, про що цілком виразно сказано в авторській передмові:"Три роки, як ми звільнилися від німців. Але не від визволителів. Навпаки … Окупація триває ".

У цих карикатурах викриваються насильство, брутальність і невігластво американців, які господарювали на французькій землі, розкривається обличчя «визволителів» — від солдатів, які свистять у слід парижанці, до Трумена і Ейзенхауера, які за допомогою «батога і пряника» направляють політику французьких міністрів.

Найвагоміший твір — збірка «Створення світу» на теми Старого Завіту, за мотивами якого Ісидор Шток написав п'єсу «Божественна комедія».



У 1984 році вийшли в світ 4 випуски альбому, об'єднаного загальною назвою "Створення світу", де були представлені близько 800 графічних мініатюр, виконаних відомим французьким художником Жаном Эффелем . В силу своєї оригінальності, живості тексту, зручного кишенькового формату, гумористичного змісту видання мало великий успіх у читачів. За пропозицією книготорговельних організацій альбом перевидається. Всі чотири випуски об'єднані в один том.





ДЖЕРЕЛА

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%B0%D0%BD_%D0%95%D1%84%D1%84%D0%B5%D0%BB%D1%8C

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар