пʼятницю, 24 лютого 2023 р.

 

ЛЬВІВСЬКА ДРУКАРНЯ ІВАНА ФЕДОРОВА (450 років з часу заснування у Львові друкарні)

     Львів не випадково називають “культурною столицею” України. В цьому місті ще з давніх часів вирувало культурне життя і саме тут в другій половині XVI століття Іван Федоров, один з найвідоміших східноєвропейських друкарів, відкрив свою друкарню. Хоча вона не була першою на наших землях(перша заснована ще в XV столітті), проте отримала славу першої, де друкувалися книги українським правописом.

Іван Федоров – унікальна персона в нашій історії. Хоча тривалий проміжок часу друкар працював за межами українських земель, проте його роботи, надруковані тут стали відмінними зразками української літератури.

Народився Іван Федоров близько 1510 або 1525 році у Москві. Існує декілька версій його родового походження, так як у своєму друкарському знакові (власне клеймо) Іван Федоров використовує білоруський шляхетний герб Рогоза. Більш ймовірною можливо вважати версію його походження від новгородських майстрових.

Грамоті навчався у монастирській школі. З 1529 року здобуває освіту в Польщі, де у 1532 році одержав ступінь бакалавра Ягеллонського університету в Кракові.

Переїзд в Україну

У 1566 pоці Федоров разом із Петром Мстиславцем залишив Москву і переїхав в Україну. За однією версією, це було зумовлено гонінням ортодоксальної верхівки церкви, за іншою – культурна місія.  У Львові для Івана Федорова відкриваються значно ширші можливості, ніж в Москві і за досить короткий термін він видає дві книги, визнані одними з кращих пам’яток української літератури XVI століття. Це була нова версія “Апостола”(1574 року), написана згідно з нормами українського правопису того часу, та “Буквар” – перший український підручник. 

Свою діяльність в Україні він почав в Заблудові у маєтку гетьмана князівства Литовського Г. Ходкевича, де друкує «Учительнеє Євангеліє». Після від’їзду Мстиславця до Вільно Федоров уже один випустив «Псалтир» з «Часословом». Із Заблудова він переїхав до Львова, де в 1573 pоці заснував першу в Україні друкарню.

Видання «Апостола» у Львові 

У 1574 році городяни Львова самі зібрали кошти для друкування першої книги - львівського видання «Апостола», в післямові до якого сам Іван Федоров дуже жорстко розкритикував «московські звичаї», розповівши про численні гоніння на нього («Не від государя, але від багатьох начальників і священноначальніків, які на нас заздрості заради багато єресі задумували»).

Перша українська граматика
1574 рік став знаменний тим, що вийшла друком «Азбука» – перша українська граматика. На сьогодні відомий один повний примірник у Гарвардському університеті США. Видання цього підручника демонструє Федорова як просвітителя українського народу.
Через кілька років Федоров від’їздить зі Львова до Острога, де відкриває ще одну друкарню. Тут він служив у князя Костянтина Острозького управителем Дерманського монастиря, де кілька років працював над створенням найвідомішої пам’ятки цієї епохи – Острозькою Біблією. Вона стала відома як перша повна Біблія, надрукована церковнослов’янською мовою.

ДЖЕРЕЛА

https://c4u.org.ua/25-liutoho-1573-roku-ivan-fedorov-zasnuvav-drukarniu-u-lvovi/

http://litopys.org.ua/isaevych/is07.htm

https://dyvys.info/2021/02/26/drukar-u-vygnanni-yak-ivan-fedorov-zasnuvav-pershu-ukrayinsku-drukarnyu-u-lvovi/

 

Немає коментарів:

Дописати коментар