середа, 9 жовтня 2024 р.

Джон Леннон: життєвий та творчий шлях (84 роки з дня народження)

 


“Джон Леннон помер і Джон Леннон живий з того самого моменту, коли 8 грудня 1980 року на сходах будинку "Дакота" в Нью-Йорку, де він мешкав зі своєю дружиною Йоко Оно і сином, у нього вистрелив Марк Чепмен.

Як часто трапляється з музикантами, які помирають молодими і на піку своєї кар'єри, Леннон після смерті став легендою.

Однак це ще не все.

Окрім статусу легенди, який через свою повсюдність частково втрачає силу, Леннон перетворився на богоподібну фігуру, навколо якої сучасна попкультура створила справжній міф.

Легенди оточують героїв. Міфи - богів. Саме такого божественного безсмертя й вдалося досягти Леннону. Частково це відбулося завдяки його образу у художніх творах та на екрані.

Його зображували безробітним бродягою і лідером Лейбористської партії, мудрим старим рибалкою і психоделічним божеством, романтизувавши і переписавши його життя так, що створена міфічна постать стала реальнішою за справжню людину.

Творення цього міфу почалося майже одразу після того, як закінчилося його життя.”…. https://www.bbc.com/ukrainian/vert-cul-55236970



Джон Леннон: ким він був насправді



Джон Ві́нстон О́но Ле́ннон  (англ. John Winston Ono Lennon, при народженні Джон Вінстон Леннон, англ. John Winston Lennon; 9 жовтня 1940ЛіверпульАнглія — 8 грудня 1980Нью-ЙоркСполучені Штати Америки) — англійський співак, автор пісень і музикант, художник, політичний активіст та громадський діяч. Він здобув світову славу як засновник, співавтор пісень, соліст-вокаліст і ритм-гітарист гурту The Beatles. Його творчість включала музику, літературу, малюнки та кіно. Його співпраця з Полом Маккартні у написанні пісень залишається найуспішнішою в історії.

Леннон народився в Ліверпулі, але ще підлітком захопився скіфлом. Батьки Джона розлучилися, коли йому було 4 роки, і до повноліття він жив в будинку тітки по материнській лінії Мімі Сміт.



У 1956 році він заснував гурт The Quarrymen, який у 1960 році перетворився на The Beatles. У 1956 році Джон Леннон заснував зі шкільними друзями групу The Quarrymen, в якій Джон Леннон став грати на гітарі. 6 липня 1957 Джон Леннон познайомився з Полом Маккартні, який незабаром увійшов до складу The Quarrymen. Джон Леннон вступив в художній коледж Ліверпуля.


 

У 1959 році The Quarrymen мутували в Silver Beetles, а трохи пізніше в просто The Beatles.

Спочатку вони робили власні кавер-версії хітів, а потім почали писати власні пісні. Поступово група стала популярна в рідному Ліверпулі, після чого «Бітлз» кілька разів їздили в Гамбург, де грали в нічних клубах.

У 1961 році менеджером «Бітлз» стає Брайан Епштейн, який повністю змінює їх вигляд. Хлопці переодягаються в строгі костюми без лацканів, починають вести себе на сцені професійно.



Іноді його називають «розумним бітлом», Леннон спочатку був фактичним лідером гурту, але поступово, здавалося, поступився цією роллю Маккартні. Під час написання пісень у The Beatles він увібрав у себе безліч музичних впливів: спочатку у перші роки існування гурту він писав і був співавтором рок- і поп-хітів, а згодом у другій половині кар'єри The Beatles включив у свої композиції експериментальні елементи, коли його пісні стали відомі завдяки своїм інноваційним рішенням. Незабаром Леннон поширив свою творчість на інші медіа, взявши участь у численних фільмах, зокрема How I Won the War, а також написав In His Own Write та A Spaniard in the Works — збірки творів у стилі літератури абсурду та лінійних малюнків. Починаючи з пісні «All You Need Is Love», його пісні стали гімнами антивоєнного руху та широкої контркультури 1960-х років. Після виходу першого синглу «Love Me Do» і повноформатної платівки «Please Please Me» в Великобританії почалася бітломанія. А після виходу нового синглу «I Want to Hold Your Hand» хвиля популярності накрила Америку, а потім і весь світ.



Наступні кілька років учасники групи безупинно гастролювали і випускаючи один альбом за іншим.

 


У 1967 році, коли група перестала гастролювати, і зосередилася на звукозапису і написанні нових пісень, Леннон почав втрачати інтерес. Спочатку він відмовився від ролі лідера «Бітлз», потім вперше за багато років став писати пісні окремо від Маккартні.



Випустивши ще кілька дуже успішних пластинок, група припинила своє існування. Офіційно це сталося в 1970 році, але проблеми в колективі були протягом 2-х останніх років.



У 1969 році разом зі своєю другою дружиною, мультимедійною художницею Йоко Оно, він заснував гурт Plastic Ono Band, провів двотижневу антивоєнну демонстрацію Bed-ins for Peace і покинув The Beatles, щоб розпочати сольну кар'єру.

 


 

Джон Леннон також виступав за наділення індіанців цивільними правами, за пом’якшення умов утримання ув’язнених у в’язницях, за звільнення Джона Сінклера, одного з лідерів американської молоді, якого засудили на 10 років в’язниці за зберігання марихуани (завдяки акції Джона Леннона Сінклера звільнили).

 


У 1971 з’явився сольний диск Джона Леннона Imagine.

Згодом Джон Леннон випустив ще 5 студійних альбомів, декілька збірок і концертних записів.

 


Між 1968 і 1972 роками Леннон і Оно співпрацювали над багатьма роботами, включаючи трилогію авангардних альбомів, ще кілька фільмів, його сольний дебютний альбом John Lennon/Plastic Ono Band і сингли «Give Peace a Chance», «Instant Karma!», «Imagine» і «Happy Xmas (War Is Over)», що увійшли до міжнародної топ-десятки синглів. Переїзд Леннона до Нью-Йорка в 1971 році, його критика війни у В'єтнамі призвела до трирічної спроби депортації з боку адміністрації Ніксона. Леннон і Оно розлучилися з 1973 по 1975 рік, в цей час він продюсував альбом Гаррі Нілссона Pussy Cats. Він також співпрацював з Елтоном Джоном («Whatever Gets You Through the Night») та Девідом Бові («Fame»), які очолювали хіт-паради. Після п'ятирічної перерви Леннон повернувся до музики у 1980 році, записавши з Оно спільний альбом Double Fantasy. Він був убитий фанатом The Beatles Марком Девідом Чепменом через три тижні після виходу альбому.



Як виконавець, автор або співавтор, Леннон мав 25 синглів номер один у чарті Billboard Hot 100. Double Fantasy, його другий найбільш продаваний альбом поза The Beatles, отримав премію Ґреммі 1981 року як альбом року. Того ж року він став лауреатом Британської премії за видатний внесок у музику. У 2002 році Леннон посів восьме місце в історичному опитуванні BBC про 100 найвизначніших британців. Журнал Rolling Stone назвав його п'ятим найвидатнішим співаком і 38-м найвидатнішим артистом усіх часів. Він був включений до Зали слави піснярів (у 1997 році) та Зали слави рок-н-ролу (двічі, як учасник гурту The Beatles у 1988 році та як сольний виконавець у 1994 році).

8 грудня 1980 музиканта застрелив Марк Чепмен. Вбивця зробив п’ять пострілів в спину Леннона, промахнувшись лише раз. Смерть Леннона була констатована після прибуття в лікарню Св. Луки-Рузвельта; причина – шок і велика крововтрата.

 

Тіло Джона було кремоване 10 грудня 1980 року на кладовищі Фернкліфф, Грінбург. Прах був переданий дружині, яка заявила, що похорон не буде. Його прах Йоко Оно розвіяла в нью-йоркському Центральному парку Стробері Філдс.

 

Джон Леннон: особисте життя



Джон Леннон був двічі одружений. У шлюбі з Синтією Пауелл у нього народився син Джуліан (1963 року народження), який став співаком і музикантом. У шлюбі з Йоко Оно народився син Шон (1975 року народження), він також пішов по стопах батька, став співаком, композитором і музикантом.

Джон Леннон: цікаві факти

З дитинства страждав вродженою короткозорістю (і носив окуляри), а також на дислексію – хворобою, яка проявляється, наприклад, в тому, що людина плутає місцями букви в словах.

 

У школі Джон навчався не дуже добре, його цікавила тільки музика, образотворче мистецтво та видання власного журналу. Паралельно хлопець співав у шкільному хорі, малював карикатури на вчителів і поводився не як всі, за що його недолюблювали.

Джона виховувала сувора тітка і ліберальний дядько, які замінили батьків. Його рідна мама, після розлучення з чоловіком, покинула його, створивши свою родину.

 

Мати провідувала його. Саме вона навчила сина грі на банджо і фортепіано, купила йому першу гітару.

Коли Джону було 18 – його мати загинула під колесами поліцейського автомобіля. Її смерть була важким ударом для Джона.

 

Закінчуючи загальноосвітню школу, Джон Леннон примудрився провалити всі випускні іспити і єдиним навчальним закладом, який його прийняв був художній коледж Ліверпуля.

 

Деякий час Джон Леннон вживав наркотики (а особливо ЛСД) і був закінченим параноїком і наркоманом. Його друга дружина Йоко Оно допомогла йому повернутися до повноцінного життя

 

Леннон проповідував ідеї рівності і братерства людей, миру, свободи. Це зробило його кумиром хіппі і одним з найвизначніших громадських діячів 1960-х-1970-х років.

Улюблена гра Леннона – монополія.

 

Джон Леннон був двічі одружений. У шлюбі з Синтією Пауелл у нього народився син Джуліан, який став співаком і музикантом. У шлюбі з Йоко Оно народився син Шон, який також пішов по стопах батька, став співаком, композитором і музикантом.

 

Після того як Джон потрапив в аварію, в 29 років, перестав водити машину, їздив тільки з водієм.

8 грудня 1980 року неподалік від свого будинку в Нью-Йорку Джон Леннон був смертельно поранений психічно хворим шанувальником Марком Девідом Чепменом, якому лише за кілька годин до цього залишив автограф на платівці Double Fantasy.

 

Леннон крім текстів пісень писав ще й прозу і просто вірші. А також знявся в справжньому художньому фільмі, але цей фільм не мав успіху, і залишився невідомим.

 

“Святий, якого неправильно зрозуміли”

 


"Одразу після смерті - лише за кілька годин насправді - з нього почали творити цей вихолощений образ святого, в якому не було нічого від справжньої особистості Леннона, його почуття гумору, стосунків з іншими бітлами", - зазначає Роб Шеффілд, журналіст журналу Rolling Stone і автор книги Dreaming The Beatles 2017 року.

"Мені завжди подобалося, як про це сказав Пол у 1980-х: "З моменту смерті він став Мартіном Лютером Ленноном".

Природно, що "Дакота" у перші дні після вбивства Джона перетворилася для його шанувальників на місце поклоніння, яке завалили морем квітів та скорботних записок.

Сотні людей зібралися на сходах меморіалу Лінкольна у Вашингтоні, щоби вшанувати пам'ять Леннона. Радіостанції цілими днями програвали лише пісні Леннона і The Beatles, музичні крамниці шаленими темпами розпродавали альбом Леннона і Оно Double Fantasy.

За лічені дні після смерті на невеликій празькій вуличці звели мурал, який протягом років перетвориться на вівтар, прикрашений написами і графіті.

Попри те, що влада неодноразово намагалася знищити його, він і досі залишається однією з найпопулярніших туристичних пам'яток чеської столиці.

"Зрозуміло, що звеличування кумира було першою реакцією людей, шокованих сумною новиною, однак це останнє, чого хотів би для себе сам Леннон", - вважає Шеффілд.

"Він був одним із найбільш іронічних, саркастичних і дотепних людей у світі музики, а тому зображувати його простодушним оптимістом - це дуже недооцінювати його справжню особистість".

Леннон за жодних умов не був святим.

 

 


 

"Але ж він був геть не таким. У нього було складне дитинство і заплутане життя, він вживав наркотики та алкоголь і не був ідеальним батьком та чоловіком".

"Але саме суперечливість його особистості і роблять Леннона цікавим, а на хибний образ м'якого, миролюбного батька, який обожнює випікати вдома хліб".

"Він міг бути схильним до агресії, але боровся за мир. Він був багатою людиною, але пропонував нам "уявити світ, в якому не було би майна". Він був "героєм робітничого класу", але виріс у симпатичному будиночку на околицях міста. Все це й робить його таким привабливим, а не якийсь картонний образ людини, яка не скоїла жодного поганого вчинку".

А як міф про Леннона вплинув на інших бітлів?.

"Після його смерті люди несправедливо відігралися на Маккартні. Протягом багатьох років ніхто не висловив йому підтримки і співчуття, тому що святим намагалися зробити іншого члена гурту".

Звичайно бітли, як і багато інших музикантів, вшановували пам'ять Леннона численними піснями і концертами, які насамперед є роздумами про втрату друга і про його видатний талант.

Джордж Гаррісон - у 1981 році піснею All Those Years Ago, Маккартні - через рік піснею Here Today, Боб Ділан - Roll On John у 2012-му і близький друг Леннона Елтон Джон - у 1982 році піснею Empty Garden (Hey Hey Johnny).

Від святого і бога до бродяги з нізвідки - образи Леннона в популярній культурі живуть власним життям, далеким від реальної людини.

Однак, як зазначає Девід Квантік, всі вони блякнуть на тлі міфу, створеного самим Джоном Ленноном.

"Головним творцем міфів про себе був сам Леннон. Згадайте "Баладу про Джона і Йоко" 1969 року. По суті це створена ним самим легенда, заповіт від Джона. Він був надзвичайно одержимим собою. Він міфологізував сам себе, тому, мабуть, не дивно, що це зробили й інші".

Джерела:

https://www.bbc.com/ukrainian/vert-cul-55236970

Джон Леннон: ким він був насправді

https://dovidka.biz.ua/dzhon-lennon-tsikavi-fakti/

Джон Леннон цікаві факти

https://www.youtube.com/watch?v=Dvj0RkisF9c

Джон Леннон: Геній Чи Мерзотник? | Повна Біографія (All You Need Is Love, Imagine)

Пропонуємо послухати:

https://www.youtube.com/watch?v=rAn-AWXtHv0&list=RDEM3KI64-w5pkNlYHJkz44lkA&index=1

Imagine (Remastered 2010)

https://www.youtube.com/watch?v=ZhfWiU8wGCc

WOMAN. (Ultimate Mix, 2020) - John Lennon (official music video HD)

https://www.youtube.com/watch?v=n9BOYy3SyVo

20 EXITOS DE ORO - THE BEATLES - LADO 1

 

https://www.youtube.com/watch?v=HtUH9z_Oey8&list=OLAK5uy_nG3sgsyoo80coZ-Q3Q-a-5OFkfGVrWMVg

The Beatles - Strawberry Fields Forever

https://www.youtube.com/watch?v=usNsCeOV4GM&list=OLAK5uy_nG3sgsyoo80coZ-Q3Q-a-5OFkfGVrWMVg&index=7

The Beatles - A Day In The Life

https://www.youtube.com/watch?v=rblYSKz_VnI&list=OLAK5uy_nG3sgsyoo80coZ-Q3Q-a-5OFkfGVrWMVg&index=10

The Beatles - Hello, Goodbye

https://www.youtube.com/watch?v=LqJU1lQjYac&list=OLAK5uy_nG3sgsyoo80coZ-Q3Q-a-5OFkfGVrWMVg&index=14

Hey Jude (2015 Mix)

https://www.youtube.com/watch?v=XB16AkSGLqk&list=PLZJTvVydfLTuznqXT7MH5oR7ciViT5g8j

Love Me Do (Mono Version / Remastered 2009

 

Немає коментарів:

Дописати коментар