пʼятницю, 1 грудня 2017 р.

Зимові картини відомих художників.



       Ось і настала чудова зимова пора! Чарівниця-зима, прилітаючи щороку на своїй колісниці, все навколо покриває білим полотном. І ось стоять запорошені дерева, будинки і чекають свого художника. Давайте подивимося, як ця зимова казка була передана за допомогою фарб майстрами пензля.

Пітер Брейгель "Мисливці на снігу"

Пітера Брейгеля вважають останнім нідерландським художником епохи Відродження. Йому доводилося багато подорожувати Європою. Особливе почуття захоплення у нього пробудив Рим.
Пітер Брейгель ніколи не писав на замовлення — він був вільним художником. 
Одна з його найвідоміших картин — "Мисливці на снігу" з циклу "Дванадцять місяців". Із цього циклу збереглося всього п'ять картин (припускають, що спочатку їх було шість). "Мисливці на снігу" відповідають грудневі та січневі. На цьому зимовому малюнку — люди з їхнім побутом, які представляють узагальнений образ усього світу.

Клод Моне "Сорока"

У рейтингу найдорожчих художників світу французу Клоду Моне належить почесне третє місце (перше — Пабло Пікассо). Його найдорожча картина була продана за 80 549 мільйонів доларів!
Над зимовим пейзажем "Сорока" Клод Моне почав працювати, будучи натхненним Піссарро, а також Ренуаром і Сіслеєм.
До того жанр зимового пейзажу представив Гюстав Кубра. На його картині були люди, коні, собаки, а вже потім сніг. Клод Моне відійшов від цього і зобразив всього лише одну, ледве помітну сороку. Живописець назвав її "самотньою нотою". У цьому виявилася легкість і краса зимового пейзажу. Гра зі світлом і тінню допомагає художникові створити особливу чуттєву атмосферу холодного дня.
Цікаво, що журі Паризького салону (однієї з найпрестижніших художніх виставок Франції) не визнало цю картину. І це зрозуміло, тому що вона була дуже сміливою, новизна манери Моне зробила картину несхожою на класичні зображення зимового дня того часу.

Вінсент Ван Гог "Пейзаж зі снігом"

Вінсент Ван Гог вирішив стати живописцем у віці двадцяти семи років. Коли Вінсент приїхав у Париж до брата Тео, то швидко розчарувався в столичній художній спільноті. Він покинув зимову столицю Франції і переїхав до сонячного Арля. У цей час тут була незвичайна для тих місць морозна погода. Зійшовши з поїзда, живописець відчув себе в царстві снігу: він не звик до рясних снігопадів і величезних заметів. Правда, незабаром настала відлига і велика частина снігу розтанула. Художник поспішив зобразити те, що залишилося від снігу на полях.

Поль Гоген "Село Бретон у снігу"

Поль Гоген — відомий французький художник. За життя його картини не мали попиту, тому Гоген був дуже бідним. Слава до нього, як і до його друга Ван Гога, прийшла лише через кілька років після смерті.
Нещодавно картина Поля Гогена "Коли весілля?" була продана за 300 мільйонів доларів. Тепер це найдорожча картина з коли-небудь проданих! Купила шедевр організація Qatar Museums, продавець — відомий швейцарський колекціонер Рудольф Штехелін.
Коли Поль Гоген переїхав на північний захід Франції, він приступив до написання картини "Село Бретон у снігу". Вона була знайдена на мольберті без підпису та дати в майстерні Поля Гогена на момент його смерті 8 травня 1903 року.
Художник створив важкі контури засніжених солом'яних дахів села, шпиля церкви і дерев, що різко з'явилися у цьому пустельному пейзажі. Висока лінія горизонту, далекі труби, з яких іде дим, — усе викликає відчуття драми і морозу безплідної зими.

Хендрік Аверкамп "Зимовий пейзаж із ковзанярами"

Хендрік Аверкамп — нідерландський живописець. Він був першим, хто почав працювати в стилі реалістичного пейзажного живопису: природа на його картинах була такою, як насправді.
Аверкамп від народження був глухонімим. Рання творчість — виключно міські зимові пейзажі. Саме вони зробили художника дуже відомим.
Оскільки Аверкамп не міг відчувати цей світ за допомогою слуху, то зір прекрасно вловлював почуття кольору, загострилася здатність помічати найдрібніші елементи в багатофігурних композиціях. Ніхто не міг зрівнятися з ним у передачі мінливого освітлення.
Відома картина Хендріка Аверкампа — "Зимовий пейзаж із ковзанярами". Зверни увагу на пастку з дверей і палиці для птахів у лівому нижньому куті картини — це прямий натяк на картину Пітера Брейгеля "Зимовий пейзаж із пасткою для птахів" (тут вона в правому нижньому куті).

Зимові пейзажі сучасних художників

Роберт Дункан — сучасний американський художник, що народився в штаті Юта. У його родині було 10 дітей. Малювати Роберт почав із 5 років.
Він любив гостювати влітку у дідуся і бабусі на ранчо. Саме бабуся, коли хлопчикові було 11 років, подарувала йому набір фарб і заплатила за 3 уроки живопису маслом.
Від зимових картин Дункана так і віє теплом і домашнім затишком, незважаючи на те, що вони все-таки "зимові"!




Кевін Волш — художник, картини якого нам доводиться збирати з тисячі шматочків. Чому? Тому що його роботи можна зустріти на пазлах, листівках і навіть на одязі у якості принтів.
У роботах Кевіна Волша відзначена увага до технічних та історичних деталей. Родзинка його робіт — особлива чуйність до гами, палітри і передачі кольорів. Ось підбірка його робіт на зимову тематику.




Річард де Вольфе — професійний канадський художник і блогер. Він — художник-самоук. Перша виставка робіт Річарда де Вольфе була представлена, коли йому було 18 років. Ось кілька його робіт.




Джуді Гібсон — сучасна американська художниця. У її картинах — безпосередність і теплота. На її зимових малюнках — лісовий будиночок, в який вона запрошує Твою фантазію. Тобі потрібно уявити, як там затишно, сидячи біля каміна з чашкою гарячого шоколаду.


Стюарт Шервуд — художник-самоук. Він написав портрети багатьох відомих людей: Папи Римського Іоанна Павла II, Джона Ф. Кеннеді та інших. Він єдиний, хто нагороджений чотири рази престижною Канадською премією. Кажуть, що він навіть писав картини для Президента Франції.


А Тобі не захотілося намалювати зиму?

Матеріали з сайту https://pustunchik.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар