середу, 14 квітня 2021 р.

Геніальний актор ХХ століття - Чарлі Чаплін (132 річниця від Дня народження кіноактора).

 


Чарльз Спенсер Чаплін народився 16 квітня 1889 року в Лондоні, в сім'ї артистів мюзик-холу, і вже у сім років співав і танцював на сцені. Дитинство Чарлі було вбогим, голодним, жорстоким і самотнім, як у більшості дітей того часу. Пережите в ці роки  згодом лягло в основу багатьох його чудових комедій. Чарлі покинув дім в шістнадцять років і влаштувався працювати в театрі. У 1907 році його взяли у відому трупу пантоміми Фреда Карно, з якою в 1913 р. він приїхав на гастролі в США.

Рік по тому двадцатип'ятирічний актор дебютував на екрані у фільмі студії Мака Сеннета "Заробляючи на життя". Маючи за плечима вже майже десяток коротких стрічок ("Дитячі автогонки у Венісе" (1914), "Між двома зливами" (1914), "Кращий мешканець" (1914) та інші), Чарлі Чаплін нарешті знайшов постійний образ, що так полюбився глядачам: непомірно широкі штани і облягаючий піджачок, дуже великі розбиті черевики, що загинаються носами вгору, вусики, шапка-казанок і тростина. З фільму у фільм (а їх тільки в 1914 р. вийшло 34) цей бродяга, котрий прагнув здаватися джентльменом, бігав, падав, перекидався, словом, використовував всім відомі прийоми клоунади і фарсу. Багато в чому йому тут допомагало його театральне минуле: більшість трюків була запозичена з англійської пантоміми.

Свій тринадцятий фільм "Той, хто потрапив під дощ" (1914) Чаплін вже знімав сам. Він заснував власну кіностудію і почав випускати повнометражні картини, де був не тільки актором, але і сценаристом, режисером, композитором. Всього за один рік Чарлі Чаплін став широко відомим як один з найталановитіших коміків американського кіно, що дозволило йому незабаром завоювати творчу незалежність. Найкращими акторськими і режисерськими роботами цього періоду вважаються картини "Бродяга", "Пілігрім", "Малюк", "Золота лихоманка".

У чаплінській біографії було досить багато скандальних ситуацій. Незважаючи на невеликий зріст і "немужній вигляд", Чарлі Чаплін користувався величезним успіхом у жінок. До того ж, ласа на сенсації преса свідомо роздувала його любовні історії і крах законних шлюбів. Перший шум вона підняла при розлученні актора з актрисою Мілдред Гарріс. Але, отримавши чимале відступне,  відпустила його з миром. Розлучення ж із матір'ю своїх двох синів, статисткою Літою Грей, ледь не коштувало актору кар'єри в кіно. Гіркота, що з'явилася у Чапліна після цієї історії, відобразилася в ексцентричній комедії "Цирк" (1928), де метафорична сценка  маленькі злі мавпочки терзають Чарлі, який йде по канату говорить про те, що актор не пробачив це цькування американському суспільству. І хоча це був не кращий фільм Чапліна 20-х рр., він отримав спеціального "Оскара" за "геніальність сценарію, акторської майстерності, режисури і продюсерства". Вершиною творчості Чарлі Чапліна і знайденого ним стилю переплетення химерної ексцентрики, сумного ліризму і гострої сатири став його перший звуковий  (тільки музичний супровід) фільм "Вогні міста" (1931).

Голос Чарлі Чапліна глядачі вперше почули лише в "Нових часах" (1936), де він співає якоюсь незрозумілою мовою ліричну пісеньку. Але міміка і рухи актора настільки виразні, що публіка легко уловлює значення сумної розповіді про те, як товстий франт спокусив дівчину фальшивою обручкою.

У 1940 році виходить в світ "Великий диктатор", в якому крім своєї традиційної ролі "маленької людини", цього разу єврея-перукаря, актор грає ще і фашистського ватажка Аденоїда Хенкеля, навіть зовні схожого на Гітлера. Цей політичний памфлет яскраво відобразив цивільну позицію свого творця, талановито, лише йому властивими засобами викрив людиноненависницьке єство фашизму. Премія нью-йоркських критиків за кращу акторську роботу увінчала цю нелегку, але таку необхідну у той час людям працю.

Зв'язок з американкою Джоанн Беррі обернувся для Чапліна гучним тривалим судовим процесом. Його поливали брудом, звинувачуючи у неймовірних гріхах, але врешті-решт виправдали. У цей час 55-річний Чарлі зустрів 17-річну актрису Уну О'Ніл і закохався... Вона стала його п'ятою і останньою дружиною.

У 1952 році Чаплін назавжди покинув США і поїхав до Європи. Він поселився в Швейцарії, в місті Вев, де і прожив до кінця життя. Чарлі Чаплін поставив ще два свої фільми ексцентричну сатиру "Король в Нью-Йорку" та романтичну комедію "Графиня з Гонконгу". В останньому фільмі актор з'явився в крихітній ролі пароплавного стюардаця роль виявилася явним провалом. Більше Чаплін в кіно не знімався...

Помер Чарлі Чаплін 25 грудня 1977 року.

Геній Чарлі Чапліна зробив глибокий вплив на розвиток світового кінематографу, хоча рівних йому там так і не з'явилося.

Цікаві факти про Чарлі Чапліна

Окрім того, що Чарлі Чаплін перший всесвітньо відомий комік, він сьогодні один з небагатьох людей своєї епохи, яких все ще згадують та  асоціюють з німим кіно. Саме тому пропонуємо вам 10 цікавих фактів про Чарлі Чапліна.

1. Далеко не всім відомо, що колись комедійні фільми за участю Чарлі Чапліна вважались низькопробним гумором та морально сумнівною формою розваги.

2. Чаплін був затятим перфекціоністом і коли працював над створенням своїх короткометражних фільмів, знімав величезну кількість дублів. У фільмі "City Lights" (Вогні великого міста) актриса Вірджинія Черрілл змушена була зіграти в одній зі сцен аж 342 дублі. Їй необхідно було сказати всього два слова: "Квітка, сер", але Чаплін наполягав, щоб вони прозвучали саме так, як він цього хотів. До речі, після появи звукового кіно Чарлі Чаплін навіть сам писав музику до своїх фільмів.

3. Хоч ставлення до Чарлі Чапліна було досить неоднозначним, він став першим актором який з'явився на обкладинці журналу "Time" у 1925 році.

4. Оскільки Чарлі Чаплін знімався тільки в чорно-білих фільмах, більшість людей вважали, що він мав карі очі. Насправді колір його очей є блакитним.

5. Через те, що Чапліна підозрювали у зв'язку з комуністами, його відбитки були демонтовані з Голлівудської алеї слави і, на жаль, сьогодні їх місцеперебування невідоме вони вважаються втраченими.

6. Чарлі Чаплін народився 16 квітня 1889 року в Лондоні, на чотири дні пізніше від народження Адольфа Гітлера.

7. Королева Єлизавета II посвятила Чарлі Чапліна в лицарі, коли йому було 85 років.

8. Хоч Чарлі Чаплін практично половину свого життя прожив в США, громадянства він так і не отримав. Решту свого життя він доживав у невеличкому містечку Веве, що в Швейцарії.

9. За всю кар'єру  Чапліну вдалось заробити на своїх фільмах понад 10 мільйонів доларів.

·         10. На честь Чарлі Чапліна радянський астроном Людмила Карачкіна назвала астероїд 3623 Chaplin.

Посилання на фільми Чарлі Чапліна:

1."Вогні великого міста"  https://gidonline.io/film/ogni-bolshogo-goroda/ 

2."Великий диктатор" https://rezka.ag/films/military/1254-velikiy-diktator-1940.html

3.   " Дитина" https://rezka.ag/films/family/1233-malysh-1921.html

4. "Вечір в мюзик-холі" https://rezka.ag/films/comedy/38231-vecher-v-myuzik-holle-1915.html

5.    " Мосьє Верду" https://rezka.ag/films/drama/5941-mese-verdu-1947.html

6.  "Жінка в Парижі" https://rezka.ag/films/drama/24529-parizhanka-1923.html

7. "Золота лихорадка" https://rezka.ag/films/drama/1367-zolotaya-lihoradka-1925.html

8. "Графиня з Гонконгу" https://rezka.ag/films/melodrama/12778-grafinya-iz-gonkonga-1967.html

9. "Нокаут"  https://lbuckshee.com/user/lion/media/video-10743

10. "Собаче життя"  https://www.ivi.ru/watch/86218 

11.  "Бродяга" https://www.ivi.ru/watch/85051

12. "Граф" https://www.ivi.ru/watch/85057

13. "Іммігрант" https://www.ivi.ru/watch/85046

14. "Тиха вулиця" https://www.ivi.ru/watch/85054

15. "Король в Нью-Йорку" https://filmix.ac/filmi/komedia/77984-korol-v-nyu-yorke-a-king-in-new-york-1957.html

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар