пʼятницю, 30 квітня 2021 р.

Вічний джаз!!!

А ви щось чули про такий музичний напрямок, як джаз?

Він виник у Сполучених Штатах Америки більше, аніж сто років тому шляхом поєднання африканської і європейської музики. Від 17 століття з Африки до Америки почали вивозити африканців, яких використовували як рабів на плантаціях.  Але вихідці з африканського континенту не забули своїх коренів і в новій батьківщині зберігали і плекали свою народну музику. Співжиття європейців і африканців в єдиній державі призвело до поєднання їхніх традицій, і так виник цілковито новий напрямок музики – джаз.

Африканські барабанні ритми, європейська мелодика і нові, нечувані гармонії створили музику, де найголовнішим елементом стала імпровізація.

Узагалі джазу властиві дві важливі особливості, що відрізняють його від інших видів музики: імпровізація і свінг.

Слово імпровізація означає, що музикантам дозволено складати музику буквально під час її виконання. Вони часто використовують одні й ті самі мелодії і співзвуччя, але музика, яку вони грають, ніколи не звучить однаково.

Інша особливість джазу – складний ритм, що є таким через акценти. Свінг (від англ. мірне гойдання, хід) – ритм, який проходить через усю музику. Граючи, музиканти підкреслюють ритм, додаючи мелодії особливої енергійності.

Найвидатніші світові джазові музиканти є американцями. Афроамериканець трубач і співак Луї Армстронг (1901 – 1971) відомий у світі як король джазу. Ще один трубач і теж афроамериканець Майлз Девіс (1926 – 1991) став живою легендою джазу.

Один із найвпливовіших джазових музикантів 20 століття саксофоніст Джон Колтрейн (1926 – 1967) зробив свій улюблений інструмент саксофон символом джазу.

Сконструйований саксофон був у Бельгії 1841 року майстром Саксом, від чого і одержав свою назву. Від початку 20 століття цей інструмент домінує в усіх жанрах джазу, а також використовується і в класичній і в популярній музиці.

Цікаві факти про джаз.

Такий яскравий і багатоликий, загадковий і звабливий - це все про джаз. Жоден інший стиль музики не оповитий такою таємницею походження, як джаз. Це стосується самого слова, до сих пір дослідники не прийшли до єдиної думки, що означає це визначення і звідки воно з'явилося. Спочатку це слово позначалося, як "dzass", пізніше "Jasz", тільки після 1918 року утвердилося справжнє написання Jazz.

Відправною точкою розвитку і поширення цього напрямку в маси, вважається 26 лютого 1917 року, коли легендарний склад "Original Dixieland Jazz Band" записав свою першу платівку з джазовими композиціями.

Завдяки популярності відомого саксофоніста Чарлі Паркера, навіть самі найбідніші сім'ї купували своїй дитині цей інструмент і відправляли його навчатися грі. Вони сподівалися, що джаз також прославить їх і подарує довгоочікуване благополуччя.

Зараз неможливо уявити будь-який джазовий колектив без саксофона. Однак, спочатку цей інструмент був тільки у військових оркестрах. Лише після Громадянської війни в Америці, саксофони знайшли ще одне застосування і, як виявилося, дуже вдале. Те ж саме стосується і військових барабанів, які увійшли в ударну установку.

У Сан-Франциско є церква імені Джона Колтрейна, відомого джазового музиканта. Вважається, що це завдяки його синглу "Вища любов". У цій церкві навіть є фреска із зображенням музиканта над вівтарем.

Скотт Джоплін – вважається справжнім батьком блюзу і легендарним джазовим піаністом. Саме він заклав основи для розвитку цього напрямку в музиці.

Всі пам'ятають легендарний голос Луї Армстронга, низький, з чарівною хрипотою ... Але ж його могло і не бути. Чи знаєте ви, що відомий джазмен хотів позбутися від цього "дефекту" і навіть робив операцію на зв'язки. На щастя для багатьох шанувальників його творчості, вона не принесла результатів.

 https://www.youtube.com/watch?v=bXkoPYXIW9w


 

 

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар